Site icon JMD

Ponderea taxelor de mediu în Uniunea Europeană

Veniturile guvernamentale din taxele de mediu s-au ridicat la 364,4 miliarde EUR în 2016 în Uniunea Europeană (UE), comparativ cu 296,5 miliarde EUR în 2006.

Letonia a avut cea mai mare pondere a taxelor de mediu (11,7%) în Uniunea Europeană în 2016, depășind cu mult media UE de 6,3%. Slovenia, Grecia, Bulgaria, Croația și România au fost celelalte țări care au înscris peste 9%. Majoritatea membrilor est-europeni ai UE au depășit media UE. Dar Ungaria, Republica Cehă și Slovacia au scăzut. La celălalt capăt al scalei, Luxemburgul (4,6%), Germania (4,8%) și Franța (4,9%) au înregistrat cele mai reduse ponderi ale taxelor de mediu, urmate de Belgia (5,0%) și Suedia (5,1%).

Taxele de mediu sunt menite să protejeze atât mediul, cât și resursele naturale, a afirmat Eurostat. Impozitele pe energie au reprezentat mai mult de trei sferturi din totalul veniturilor din taxele de mediu (76,9% din total), cu mult înaintea impozitelor pe transport (19,7%) și pe cele privind poluarea mediului și a resurselor naturale (3,4%).

În Republica Moldova, în conformitate cu Legea privind plata pentru poluarea mediului nr. 1540 din 25 februarie 1998, taxele de mediu sunt următoarele: 1) plata pentru emisiile de poluanţi ale surselor staţionare; 2) plata pentru deversările de poluanţi; 3) plata pentru depozitarea deşeurilor de producţie; 4) taxa pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului.

Pentru mai multe detalii vizitați site-ul www.euronews.com.

Exit mobile version