Internaţional

Ruth Bader Ginsburg – Icoana feministă a Curții Supreme a SUA
20.09.2020 | JURIDICE MOLDOVA

Ruth Bader Ginsburg, judecătorul liberal al Curții Supreme a SUA, a murit în seara trecută. Linda Greenhouse, scriitoare și fost corespondent al Curții Supreme pentru The Times menționează: „Judecătoarea Ruth Bader Ginsburg, icoana feministă a Curții Supreme, nu numai că a schimbat legea, ci a transformat rolurile bărbaților și femeilor în societate.”.

Ginsburg a devenit a doua femeie care a slujit vreodată drept judecător la cea mai înaltă curte a națiunii americane. S-a luptat împotriva sexismului flagrant de-a lungul carierei sale pe măsură ce urca la culmea profesiei sale, fiind avocatul egalității de gen pe tot parcursul vieții sale.
La Curtea Supremă a SUA sunt 9 judecători numiți pe viață. Ruth Bader Ginsburg a fost numită de către Bill Clinton în 1993, fiind a doua femeie din istorie ca judecător la Curtea Supremă.

A primit o educație juridică în momentul când la facultățile de drept americane nu erau fete și a fost tratată cu dispreț: la cina cu decanul i s-a cerut să explice de ce ocupă „locul unui bărbat”, iar în una din holurile bibliotecii, femeile nu aveau voie să intre. A absolvit Universitatea Columbia cu excelență – dar judecătorul căruia i s-a recomandat să o ia ca funcționar nici nu a vorbit cu ea. O evreică, o mamă – această combinație aproape că a lipsit-o de profesie. Cel mai important lucru al vieții lui Ginsburg a fost lupta împotriva discriminării de gen.

De ce este importantă Curtea Supremă? Acesta este topul uneia dintre cele 3 ramuri ale guvernării, iar judecătorii sunt numiți pe viață. Curtea este cea care ia decizia definitivă privind constituționalitatea fiecărei reforme majore.

Povestea uneia dintre cele mai puternice femei din Statele Unite, Ruth Bader Ginsburg, membru al Curții Supreme a fost și ecranizată. Filmul biografic „On the Basis of Sex ” ilustrează lupta lui Ruth și combaterea diviziunii de gen în legislație, oferind dovezi convingătoare că aceasta afectează atât femeile, cât și bărbații. Puteți viziona momentele din viața juristului de istorie și comoarei naționale americane accesând următorul link: (On the Basis of Sex)

Întrebată de NPR în 2019 dacă a avut vreun regret, având în vedere provocările cu care s-a confruntat în viață, credința supremă a lui Ginsburg a strălucit:  „Cred că m-am născut sub o stea foarte strălucitoare”, a răspuns ea.


Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.