Variety

19 octombrie – numărul de care juriștii leagă DREPTATEA!
19.10.2020 | Alina Lavric

 Alina Lavric

Alina Lavric

„19 octombrie.
Numărul de care juriștii leagă DREPTATEA.”

La 19 octombrie, comunitatea juriştilor din Republica Moldova îşi celebrează sărbătoarea profesională – Ziua Juristului. Îmi îngădui, cu prilejul acestei aniversări, să destăinui câte ceva despre rolul extraordinar pe care profesiile juridice îl au în statul de drept.

Juriștii, c-un volum gigant de experiență pe umărul drept și ambiție infinită – pe umărul stâng, cultivă și caută devenirea, fiind însuși jumătate din grandioasa jumătate a devenirii, iar ajunși la hotarul Dreptății și Nedreptății, cu un ochi peste umăr, revăd frânturi dintr-un trecut mare, iar cu celălalt scriu deja scenariul unui la fel de mare viitor.

E o lege universală ascunsă în aceste rânduri. Și știți care-i? E unică. „Juriștii sunt barometrul legalității și jucării în mâna societății, care îți cântăresc în praf de dinamită fiecare mișcare.”

Suntem actorii unui univers spre care privim cu demnitate, imaginându-ne fel de fel de scene din filme cu renume despre avocați, magistrați și jurisconsulți ai întregii omeniri. Tragem linie, facem proba adunării: unități cu unități, zeci cu zeci, norme cu norme, interpretări după interpretări. Infinitul ne e atribuit în gândire, iar de mai puțin nici nu poate fi vorba.

Mereu am spus că indiferent unde ne duce realitatea, viața, lumea, mersul evoluției, progresul tehnic, mondializarea, să fim mereu deschiși pentru a redeschide capitolul originar al justiției. Doar astfel, ne vom reașeza, ne vom recalibra interpretarea și critica, ne vom transforma experiențele în adevărate modele de urmat și ne vom păstra moralitatea, cultura și identitatea. „A gusta” din succesul unei modificări legislative este marea vocație pe care o hrănim ani la rând!

Un jurist înzestrat cu valorile Dreptului e un cunoscător al Justului și Injustului, al Moralei din care cu timpul emană orice drept. În umbra fiecăruia stă o întreagă metafizică juridică, la urma urmei, pentru că nu sunt cunoscători doar ai Legilor, dar și ai Dreptului, luat acest cuvânt în sensul de știință a organismului social.

Misiunea noastră este una de vocație și ceea ce ne-a diferențiat întotdeauna și ne-a ținut în rândul elitelor a fost cultura juridică, recunoscută de întreaga societate și de acel „bona fide” înrădăcinat în sânge, iar dacă este dublată de pasiune, creativitate și atitudine, dacă este triplată cu spiritul dreptății, UN JURIST VA TRIUMFA! Toți noi, juriștii în devenire, dar și cei formați în timp și din experiențe, credem cu putere în vocație, pasiune, credem indispensabil în dialogul interior și meditația asupra originii și istoriei legilor lumii.

Ne dorim ținută și conștiință juridică, disciplină și verticalitate!

Suntem seduși de robe, de valoarea dreptății și spiritul justiției!

Asociez acestor gânduri toată admirația pentru ceea ce făuriți zi de zi! Să purtați cu dăruire demnitatea și devotamentul pentru această profesie nobilă!

Mulți ani integri și prosperi!


Aflaţi mai mult despre , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.