Flux noutăţi

Emiterea Amicus Curiae a fost acceptată de către Biroul Comisiei de la Veneția
26.10.2020 | JURIDICE MOLDOVA

În perioada 28–29 septembrie 2020 Ministrul Justiției al Republicii Moldova, Fadei Nagacevschi, a avut o serie de întrevederi-consultări cu membrii Grupului de Lucru de Nivel Înalt al Consiliului Europei, creat de către Secretarul General al Consiliului Europei pentru susținerea Republicii Moldova în eforturile sale de reformare a sistemului judecătoresc. Respectiv, la 30 septembrie, Consiliul Europei a confirmat că proiectul de lege privind amendamentele constituționale (referitoare la sistemul judecătoresc și Consiliul Superior al Magistraturii) actualmente promovat de către Guvernul Republicii Moldova, este în conformitate cu avizele recente ale Comisiei de la Veneția și Directoratului General pentru drepturile omului și statul de drept.

La 1 octombrie, proiectul aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial a fost expediat Curții Constituționale pentru emiterea avizului consultativ.

La rândul său, Curtea Constituțională a solicitat Comisiei de la Veneția un Amicus Curiae (aviz) pe marginea proiectului indicat supra.

Guvernul a luat notă de demersul Curții Constituționale, dar dat fiind prioritatea acestui proiect de lege, Primul ministru și Ministrul justiției au solicitat Grupului de lucru de nivel înalt și Comisiei de la Veneția examinarea solicitării Curții Constituționale în regim de urgență.

La 23 octombrie, Ministrul Justiției al Republicii Moldova, Fadei Nagacevschi,  a fost anunțat că solicitarea Guvernului privind emiterea Amicus Curiae în procedură urgentă a fost acceptată de către Biroul Comisiei de la Veneția.

În comunicatul de presă de la 23.10.2020, Ministrul Justiției afirmă că „reforma constituțională privind CSM va fi implementată prompt, fapt care ar permite Republicii Moldova să se conformeze recomandărilor Comisiei de la Veneția și Grupului de State Împotriva Corupției (GRECO) și să asigure transformările mult așteptate în domeniul justiției.”


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.