Numărul total al beneficiarilor de asistență juridică în 2017 este de 65 322 persoane, cu 6244 mai mare decât în 2016. Preponderent, a fost necesară asistență calificată, fiind acordată pentru 54 473 persoane, (circa 83 % din total). De asistență primară au beneficiat 10849 cetățeni.
Anul trecut, au acordat asistență 481 avocați la cerere și 14 avocați publici, remunerați din contul statului. Majoritatea acordă asistență fiind specializați pentru cauze în care sunt implicați copii minori, victime ale infracțiunilor, persoane cu dezabilități mintale, refugiați și beneficiari de protecţie umanitară.
Conform Legii cu privire la asistenţa juridică garantată de stat nr. 198 din 26.07.2007, asistență juridică garantată de stat se acordă persoanelor care nu au bani pentru plata lor şi care întrunesc anumite condiţii. Asistența este acordată în diverse forme, prin explicaţii în probleme juridice, întocmirea actelor, reprezentarea în faţa autorităţilor administraţiei publice sau instanțelor, în procese civile, contravenţionale și penale. Acest sistem este instituit pentru apărarea drepturilor omului și asigurarea accesului la justiţie, prin diminuarea impedimentelor economico-financiare. Sistemul de acordare a asistenţei juridice garantate de stat este administrat de: a) Ministerul Justiţiei; b) Baroul Avocaţilor; c) Consiliul Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat şi oficiile lui teritoriale.
Pentru mai multe detalii vizitați site-ul oficial al Ministerului Justiției al Republicii Moldova.