Flux noutăţi

Serviciul Fiscal de Stat reamintește despre necesitatea achitării impozitului pe avere până la data de 25 decembrie
23.11.2021 | JURIDICE MOLDOVA

Marți, 23 noiembrie 2021, Servicul Fiscal de Stat, într-un comunicat plasat în monitorul fiscal, a reamintit contribuabililor că în termen de până la 10 decembrie 2021б vor primi avizul de plată a impozitului pe avere, dând naștere obligației de achitare a acestuia până la data de 25 decembrie a anului de gestiune, conform art. 2877 Cod Fiscal.

Impozitul pe avere reprezintă o obligație fiscală aplicată asupra averii contribuabilului sub formă de bunuri imobiliare cu destinaţie locativă, inclusiv căsuţele de vacanţă (cu excepţia terenurilor), precum şi cotele-părţi, conform situației de la 1 noiembrie, a căror totalitate întruneşte cumulativ următoarele condiţii:

a) valoarea estimată totală constituie 1,5 mil. lei şi mai mult;
b) suprafaţa totală constituie 120 m2 şi mai mult. 

Respectiv, nu constituie obiect al impunerii bunurile imobiliare, inclusiv cotele-părţi aflate în posesia persoanei, a căror valoare totală nu depăşeşte 1,5 mil. lei şi/sau suprafaţa nu depăşeşte 120 m2. Cota impozitului pe avere, conform art. 2876 din Codul Fiscal, constituie 0,8% din valoarea bunurilor.

Reamintim că evaluarea bunurilor obiect al impozitului pe avere se efectuează de către organele cadastrale teritoriale în conformitate cu HG 827/2020, proprietarul bunului imobil sau alt titular de drept fiind obligat să prezinte organelor cadastrale teritoriale informaţia necesară pentru evaluare. În cazul în care proprietarul sau alt titular de drept refuză să prezinte informaţia solicitată, evaluarea se efectuează în baza informației deținute de către organul cadastral teritorial. Așadar, persoanele fizice ce dețin asemenea bunuri nu au temei de a admite că nu sunt subiecți ai impunerii, ci au obligația de a se adresa la SFS pentru ridicarea avizului.


Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.