Fiscalitate

Poziția Uniunii Avocaților din Republica Moldova ref. proiectul de majorare a cuantumului contribuțiilor de asigurări sociale plătibile de către exponenții profesiilor juridice
29.11.2021 | JURIDICE MOLDOVA

Vineri, 26 noiembrie 2021, Uniunea Avocaților din Republica Moldova și-a expus poziția cu privire la proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale pe anul 2022, potrivit unui comunicat.

În particular, Uniunea Avocaților a costatat cu regret propunerea autorilor proiectului de majorare a cuantumului contribuțiilor de asigurări sociale plătibile de către exponenții profesiilor juridice de la 24 255 lei în anul 2021 până la 27 481 lei în anul 2022. Conform Notei informative la proiect, majorarea se explică prin aplicarea mecanismului de indexare cu creșterea medie anuală a salariului prognozat.

Uniunea Avocaților din Republica Moldova consideră că această modificare în sensul majorării contribuțiilor de asigurări sociale plătibile de către profesiile juridice, nu se justifică prin prisma argumentului invocat în nota informativă. Se remarcă că, dacă se reformează sistemul, atunci reforma trebuie să vizeze pe toți, dar nu numai profesiile juridice. Este inadmisibilă crearea unor sarcini contributive mai mari numai pentru anumite profesii sau activități. Cu alte cuvinte, dacă un întreprinzător individual sau titular de patentă va avea opțiunea de a se asigura social contra unei sume de 12 838 lei/an, beneficiind de tot spectrul de servicii și protecție socială, atunci și un avocat ar trebui să aibă aceeași opțiune.

În poziția exprimată se indică că sistemul de asigurări sociale, propus de proiect pentru profesiile juridice, trebuie să fie disponibil nu doar pentru contribuabili din rândul profesiilor juridice, dar și accesibil celorlalte categorii de plătitori de contribuții sociale în sumă fixă (întreprinzători individuali, titulari de patentă, alții).

Mai mult, s-a indicat că anul 2021 ca și în cazul anului 2020, a fost marcat profund de efectele pandemiei SARS – COV2- COVID 19, iar avocații, ca și oricare dintre cetățenii Republicii Moldova s-au confruntat cu această boală, veniturile avocaților au scăzut simțitor, însă obligația de plată a contribuțiilor de asigurări sociale, a rămas aceeași.

Totodată, Uniunea Avocaților din Republica Moldova a reținut că pe parcursul perioadei 01.01 – 01.10.2021, nici un avocat, executor judecătoresc sau notar, administrator autorizat sau mediator nu a beneficiat de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fiind emise decizii de refuz în plata acestora pentru faptul că, perioadele de contribuție realizate anterior 01.01.2021 nu se iau în calcul la determinarea stagiului minim de cotizare pentru a beneficia de indemnizații de incapacitate temporară de muncă.

Uniunea Avocaților menționează că poate fi analizată posibilitatea stabilirii contribuțiilor de asigurări sociale pentru profesiile juridice plătite diferențiat:

  1. contribuabilii, care vor plăti suma de bază de 12.838 lei/an, trebuie să beneficieze de toate tipurile de prestații de asigurări sociale de stat din venitul lunar asigurat egal cu ½ din mărimea prognozată a salariului mediu pe economie în anul respectiv;
  2. contribuabilii, care vor opta să plătească 27.481 lei/an, trebuie să beneficieze de toate tipurile de prestații de asigurări sociale de stat din venitul lunar asigurat egal cu mărimea prognozată a salariului mediu pe economie în anul respectiv.

Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.