Site icon JMD

Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative ce se referă la corupția electorală și politică a fost aprobat în prima lectură

Vineri, 3 decembrie 2021, Ministerul Justiției a informat că în plenul Parlamentului a fost aprobat în primă lectură Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative ce se referă la corupția electorală și politică, potrivit unui comunicat.

Prevederile proiectului de lege au drept scop îmbunătățirea legislației electorale a RM pentru desfășurarea corectă și liberă a procesului electoral.

Prin urmare, proiectul urmărește majorarea sancțiunilor pentru unele fapte ce periclitează desfășurarea corectă și liberă a alegerilor precum: împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral sau a activității organelor electorale (art.181 Cod penal); coruperea alegătorilor (art.181¹ Cod penal); finanțarea ilegală a partidelor politice sau a campaniilor electorale, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale (art.181² Cod penal); falsificarea rezultatelor votării (art.182 Cod penal); încălcarea legislației privind gestionarea mijloacelor financiare ale partidelor politice și ale fondurilor electorale (art. 48¹ Cod contravențional); agitația electorală (art.52 Cod contravențional). Raționamentul majorării sancțiunilor este impus de practica judiciară în materie, organele de drept dând dovadă de indulgență atunci când există situația de a pedepsi comiterea acestor infracțiuni.

Astfel, Codul penal al RM nr. 985/2002 va suporta următoarele modificări:
– Sancțiunea de la art. 181, 181¹, 181² alin (1)-(5), 182 și anume limita pentru pedeapsa cu închisoarea, precum și limita pentru pedeapsa cu amendă urmează a fi majorată.
– Completarea Codului penal cu art. 181³, prin care se introduce o componență infracțională nouă – finanțarea ilegală a partidelor politice, a concurenților electorali, a grupurilor de inițiativă sau a campaniilor electorale.
– Introducerea unei componențe noi de contravenție la art. 52¹ ce se referă la transportarea organizată a alegătorilor la secția de votare în scopul determinării acestora să își exercite drepturile electorale.

Codul electoral al RM nr. 1381/1997 va conține reglementări privind definirea resurselor administrative, concordate cu liniile directoare privind prevenirea și combaterea utilizării abuzive a resurselor administrative în cursul proceselor electorale. Astfel, la art. 52 alin (7) se interzice candidaților electorali să utilizeze resursele administrative în campania electorală. Modificările vin să limiteze și să sancționeze implicarea persoanelor cu funcție de demnitate publică, funcție de răspundere și funcționarilor publici în campania electorală în timpul programului de muncă și asumarea meritelor pentru lucrări sau servicii executate din banii publici.

Exit mobile version