Comunicate

Ministerul Justiției. Discuții cu delegația SUA referitor la implementarea reformelor în sectorul justiției
13.12.2021 | JURIDICE MOLDOVA

Vineri, 10 decembrie 2021, Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco și Secretarii de stat, Veronica Mihailov-Moraru și Iulian Rusu au avut o întrevedere cu delegația Statelor Unite ale Americii aflată într-o vizită de lucru în Republica Moldova, potrivit unui comunicat.

Delegația SUA a fost reprezentată de James Kulikowski, Coordonatorul de asistență a SUA pentru Europa și Eurasia din cadrul Biroului pentru Afaceri europene și euroasiatice al Departamentului de Stat al SUA; Aaron Margolis, Coordonatorul de asistență din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii și Laura Hruby, Însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA la Chișinău.

În cadrul întrevederii, oficialii au abordat subiecte ce vizează implementarea reformelor în domeniul justiției, precum și eventualele posibilități de asistență ale SUA în vederea atingerii obiectivelor trasate de către Ministerul Justiției.

Sergiu Litvinenco: “Problema cea mai mare în Republica Moldova este corupția. Corupția în sistemul politic, în sistemul judecătoresc și în sistemul procuraturii. De la început ne-am propus să facem o curățare a sistemului, eliminând oamenii lipsiți de integritate, prin evaluarea externă (extraordinară) a judecătorilor și procurorilor. Această reformă o vom realiza respectând standardele internaționale și garanțiile oferite breslei în coordonare cu Comisia de la Veneția. Ulterior adoptării legii și demarării procesului de evaluarea, vom avea nevoie de expertiză și experți din partea partenerilor internaționali în vederea sprijinului Comisiei care va efectua nemijlocit evaluarea judecătorilor și procurorilor.”

James Kulikowski: “Moldova este un partener foarte important pentru SUA, anual, oferim o asistență în jur de 58 de milioane de dolari în cadrul diferitor proiecte implementate în RM. Asistența noastră se referă la un spectru larg de domenii, astfel ca Moldova să devină o țară democratică, independentă și un membru valoros atât al Uniunii Europene, cât și la nivel international, un partener al SUA. O prioritate a SUA, precum și a RM o reprezintă lupta împotriva corupției. Înțelegem că aveți o agenda destul de ambițioasă pe care o urmăriți. SUA susține reformele inițiate în domeniul justiției în RM.”


Aflaţi mai mult despre , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.