Flux noutăţi

Parlamentul European susține prelungirea regulilor în materie de roaming, pentru ca europenii să folosească datele celulare în UE fără costuri suplimentare
14.12.2021 | JURIDICE MOLDOVA

Parlamentul European dorește să extindă regulile în materie de roaming pentru ca europenii să continue să sune și să folosească datele peste tot în UE fără costuri suplimentare.

În cadrul strategiei pentru transformare digitală, deputații doresc să prelungească legislația actuală privind roamingul, adoptată în iunie 2017 și care ar trebui să expire în iunie 2022.

Din iunie 2017, au fost eliminate tarifele de roaming mobil în UE. Regulamentul actual cu privire la roaming, a permis utilizatorilor (aproape 170 de milioane) să se bucure de servicii roaming gratuite. Ei și-au putut păstra conexiunea la deplasarea în cele 27 de state UE, în Islanda, Liechtenstein și în Norvegia la același preț ca și acasă.

Noul regulament va prelungi regulile actuale cu 10 ani. Acesta va asigura și servicii de roaming mai bune pentru călători. De exemplu, consumatorii vor avea dreptul la aceeași calitate a rețelei mobile și la aceeași viteză în străinătate ca și acasă, acolo unde sunt disponibile rețele echivalente.

Noile reguli vor permite, de asemenea, utilizatorilor să sune, trimită SMS-uri sau să utilizeze aplicații pentru a accesa gratuit serviciile de urgență.

Totodată, operatorii vor trebui să informeze utilizatorii despre creșterea costurilor prin utilizarea de servicii cu valoare adăugată în roaming, cum ar fi serviciile de asistență tehnică sau serviciile de asistență clienți furnizate de companiile aeriene sau de companiile de asigurări.

În decembrie 2021 Parlamentul a ajuns la un acord informal în Consiliu cu statele UE asupra noilor reguli. Pentru a putea intra în vigoare acestea vor trebui să fie aprobate oficial de către Parlament și de către Consiliu.


Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.