Flux noutăţi

UAM propune excluderea obligativității legale de a publica modificările la Statutul profesiei de avocat și însuși Statutul profesiei de avocat în Monitorul Oficial
21.12.2021 | JURIDICE MOLDOVA

Luni, la 20 decembrie 2021, Uniunea Avocaților din Republica Moldova a propus pentru discuții proiectul Legii privind modificarea Legii nr. 1260/2002 cu privire la avocatură și nota informativă la acesta prin care se propune excluderea obligativității legale de a publica modificările la Statutul profesiei de avocat și însuși Statutul profesiei de avocat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și a obligației organului profesional al avocaților de a suporta cheltuielile pentru publicare, potrivit unui comunicat. Motivele prezentei propuneri de modificare sunt anexate în nota informativă a proiectului de lege.

Din nota informativă:Proiectul de lege a fost elaborat în vederea asigurării autonomiei financiare a organului profesional al avocaților, în mod special prin eliminarea obligațiilor impuse de lege, care presupun creșterea cheltuielior financiare suplimentare ale Uniunii Avocaților din Republica Moldova, și care trebuie asigurate din contul contribuțiilor avocaților.

Observăm că în cazul altor profesii libere conexe sistemului justiției, precum ar fi executorii judecătorești, legea nu impune publicarea actelor organului profesional în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ci doar pe pagina-web a Uniunii Națioanle a Executorilor Judecătorești, după caz pe pagina-web oficială a Ministerului Justiției (a se vedea Legea nr. 113/2010).

În mod similar, în cazul notarilor, Legea nr 69/2016 nu obligă Camera Notarială să publice actele sale în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ci doar pe pagina-web oficială a Camerei Notariale și pe pagina-web oficială a Ministerului Justiției.”


Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.