Flux noutăţi

SFS informează că, în perioada ianuarie-noiembrie 2021, s-au înregistrat cu 25,78% mai multe contracte de locațiune decât în 2020
22.12.2021 | JURIDICE MOLDOVA

La data de 21 decembrie, Seviciul Fical de Stat a informat, printr-un comunicat, că în perioada lunilor ianuarie – noiembrie 2021, au fost înregistrate 16 382 contracte de locațiune/chirie,  dintre care cele mai multe au fost în mun. Chișinău, urmate de DGAF Nord, DGAF Centru și DGAF Sud.

Numărul contractelor de locațiune/chirie înregistrate la SFS este în creștere cu 25,78% sau cu 4 223 contracte înregistrate mai mult comparativ cu perioada similară a anului 2020.

De asemenea, urmare a acțiunilor de conformare voluntară întreprinse de Serviciul Fiscal de Stat au fost identificate 5 181 persoane fizice ce dau în locațiune/chirie bunuri imobile, fără înregistrarea în termen a contractelor. Astfel, la 674 persoane fizice ce dau în locațiune bunuri imobile și nu s-au conformat prevederilor legale au fost calculate suplimentar spre plată la buget: plăți de bază – 802,5 mii lei, penalități – 56,1 mii lei și amenzi – 120,8 mii lei.
Serviciul Fiscal de Stat reamintește că, în conformitate cu art. 901, alin. (34) din Codul fiscal, persoanele fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător şi transmit în posesie şi/sau în folosinţă proprietate imobiliară, achită impozit pe venit în mărime de 7% din valoarea lunară a contractului. În termen de 3 zile de la data încheierii contractului, persoanele trebuie să înregistreze contractul încheiat la Serviciul Fiscal de Stat. Acest impozit se achită lunar, cel târziu la data de 25 a lunii în curs.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.