Flux noutăţi

Veniturile neimpozabile începând cu 1 ianuarie 2022
05.01.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Publicaţia periodică “Monitorul Fiscal FISC.MD”, într-un comunicat publicat la data de 5 ianuarie 2022, reamintește de modificările operate în art. 20 Cod Fiscal (Sursele de venit neimpozabile) prin Legea nr. 204 din 24 decembrie 2021 (politica fiscală și vamală 2022).
Astfel, pe lângă plăţile efectuate de angajator pentru testarea salariaţilor în vederea depistării prezenţei virusului SARS-CoV-2, au devenit neimpozabile și cheltuielile pentru vaccinarea salariaților împotriva SARS-CoV-2, fiind completat lit.z18 al art. 20 din CF.
De asemenea, au fost operate modificări și în lit.z17 din art. 20 din CF. Dacă până în anul 2022 acesta stabilea drept surse de venit neimpozabilă venitul aferent provizioanelor neutilizate care nu au fost deduse în scopuri fiscale la momentul formării acestora, din acest an nu se impozitează venitul din anularea sau recuperarea cheltuielilor, veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor, pentru care nu s-au acordat deduceri în scopuri fiscale.
Nu în ultimul rând, veniturile obținute de la predarea deșeurilor din metale feroase și neferoase și a reziduurilor industriale care conţin metale sau aliaje ale acestora vor fi impozitate, fiind excluse din lit.y) al art. 20. Ca urmare, se consideră surse de venit neimpozabile doar veniturile obţinute de persoanele fizice, cu excepţia întreprinzătorilor individuali şi gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), de la predarea ambalajului returnabil, a reziduurilor şi deşeurilor de hârtie, carton, cauciuc, plastic şi de sticlă (cioburi de sticlă), precum şi a acumulatoarelor electrice uzate.

 

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.