La data de 18 ianuarie 2022, Uniunea Națională a Barourilor din România a emis o scrisoare prin care și-a exprimat susținerea față de Uniunea Avocaților din Moldova pentru apărarea profesiei și menținerea independenței avocaților, în contextul publicării amendamentului Comisiei juridice, numiri și imunități la proiectul legislativ de modificare a Legii cu privire la avocatură, care prevede excluderea art. 52 alin. 2.
În scrisoare, Uniunea Națională a Barourilor din România evidențiază provocările cu care se confruntă profesia de avocat în ultimii ani, sublinind că: ”Pentru ca avocatul să-și poată exercita în deplină siguranță și independență profesia, pentru ca acțiunile lui să poată fi coerente și efective, este necesar ca activitatea lui să nu fie confundată cu cea a clientului și să beneficieze pe deplin de statutul conferit de Principiile de la Havana.”
Reamintim că, în urma publicării amendamentului Consiliul Uniunii Avocaților din Moldova, prin Hotărârea din data de 17 ianuarie 2022, a declanșat grevă japoneză pentru perioada 18-19 ianuarie, iar Președintele Uniunii a înaintat Parlamentului o adresare cu privire la neregularitățile depistate. Tot în adresare, se stabilește că în cazul în care adresarea rămâne fără reacție din partea Parlamentului, Uniunea Avocaților din Moldova va declara grevă generală pentru perioada 20-24 ianuarie.
Rămâne de văzut care vor fi acțiunile Uniunii și a Parlamentului. Cert este că într-o postare pe Facebook, Sergiu Litvinenco, Ministrul Justiției, spune că formula de compromis ar fi păstrarea imunității avocaților, însă ea să nu se aplice în cazul bănuielii rezonabile de săvârșire a infracțiunilor de corupție și a celor flagrante. În același mesaj, Ministrul Justiției evidențiază că și nici judecătorii și nici procurorii nu beneficiază de astfel de privilegii, iar în scurt timp deputații vor fi lipsiți de imunitatea garantată în art. 70 alin. (3) din Constituție.