Flux noutăţi

USAID și Serviciul Vamal – 7 pași majori pentru facilitarea comerțului și implementarea Acordului de Asociere cu UE/DCFTA
20.01.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Directorul Misiunii USAID Moldova, Scott Hocklander s-a întâlnit cu Directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Igor Talmazan. Întrevederea a vizat colaborarea eficientă desfășurată în cadrul parteneriatului dintre cele două instituții pentru facilitarea comerțului din Republica Moldova.

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) susține Serviciul Vamal al Republicii Moldova în eforturile sale de modernizare, digitalizare și ajustare a practicilor operaționale pentru a corespunde prevederilor acordurilor internaționale, în special Acordul de Asociere cu UE/DCFTA și Acordul de Facilitare a Comerțului al OMC, a spori transparența și eficiența în relația cu mediul de afaceri și cetățenii, și pentru a simplifica accesul produselor Moldovenești pe piața europeană.

Pe parcursul ultimilor cinci ani, cu susținerea Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, Serviciul Vamal al Republicii Moldova a făcut șapte pași majori pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE/DCFTA astfel contribuind considerabil la facilitarea comerțului internațional al țării.

A fost creat primul și cel mai comprehensiv Portal de Informații Comerciale (www.trade.gov.md) care permite mediului de afaceri național și internațional să acceseze rapid, detaliat și transparent informațiile necesare pentru importul și exportul de mărfuri în/din Republica Moldova; a fost modernizat noul website al Serviciului Vamal (www.customs.gov.md) pentru a facilita accesul rapid la informațiile operaționale și necesare colaborării Serviciului Vamal cu mediului de afaceri, cu publicului larg, presa, alte instituții guvernamentale și partenerii de dezvoltare. De asemenea, a fost creat, în baza Centrului de Apel al SV, un instrument important prevăzut de AA/DCFTA și AFC-OMC – Punctul de Informare pentru Comerțul Extern al Republicii Moldova, disponibil 24/24. A fost elaborată și pusă în funcțiune procedura electronică TIR-EPD – Pre-Declarația Electronică TIR care reduce timpul de procesare a documentației de însoțire a mărfurilor în punctele de trecere a frontierei și astfel reduce din efortul și timpul valoros necesar pentru dezvoltarea afacerilor și circulația comercială a mărfurilor.

A fost elaborată și implementat versiunea electronică a borderoului de transport – e-Borderoul de Transport, o soluție IT care a digitalizat complet procedura necesară pentru tranzitul intern de mărfuri între posturile vamale și astfel a transparentizat activitatea și a redus timpii operaționali. Au fost elaborate proiecte legislative și studii necesare pentru facilitarea comerțului și îmbunătățirea parametrilor de circulație a mărfurilor prin trecerile de frontieră. A fost elaborată versiunea electronică a programului AEO. E-AEO (Agent Economic Autorizat) va permite nu doar reducerea timpului, excluderea documentației pe suport de hârtie și reducerea interacțiunii cu operatorii umani dar va oferi și o soluție strategică de conformare cu standardele internaționale AEO și posibilitatea de a face schimb de date cu instituții vamale din alte țări cu scopul de a obține recunoașterea reciprocă a Programului AEO.


Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.