Flux noutăţi

Inițiativă legislativă: avertizare în loc de sancționare pentru încălcări fiscale nesemnificative. UPDATE: Proiectul a fost votat în lectura a doua
28.03.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Joi, 24 martie 2022, cu votul a 69 de deputați din Parlamentul Republicii Moldova, proiectul de lege pentru modificarea Codului fiscal a fost aprobat în lectura a doua, potrivit unui comunicat.

Scopul inițiativei este diminuarea poverii administrative asupra agenților economici și cetățenilor. Astfel, legea vine să promoveze avertizările în locul amenzilor, în cazul unor încălcări nesemnificative, și să motiveze instituțiile statului să se concentreze pe evaziuni fiscale mari și spălări de bani de proporții.

Se consideră nesemnificativă încălcarea fiscală dacă suma, în cazul nerespectării modului de declarare sau în cazul diminuării impozitelor sau taxelor de către persoanele juridice și persoanele fizice care practică anumite activități, nu va depăși 5000 de lei. În prezent, această sumă constituie 1000  de lei.

Pentru persoanele fizice, aceleași încălcări vor fi considerate nesemnificative dacă pragul respectiv va fi de până la 500 de lei și nu până la 100 de lei cum este în prezent.

***

La data de 2 februarie 2022, Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul la proiectul legislativ de modificare a articolului 231 din Codul fiscal. Astfel, se va considera nesemnificativă încălcarea fiscală dacă suma, în cazul nerespectării modului de declarare sau în cazul diminuării impozitelor sau taxelor de către persoanele juridice sau persoanele fizice care practică anumite activități, va constitui până la 5000 de lei. În prezent, această sumă constituie până la 1000  de lei. Pentru persoanele fizice, aceleași încălcări vor fi considerate nesemnificative dacă pragul respectiv va fi de până la 500 de lei și nu până la 100 de lei cum este în prezent.

Astfel, antreprenorii care au comis încălcări fiscale în sumă de până la 5000 lei și cetățenii a căror încălcări constatate nu depășesc 500 lei nu vor fi sancționați, ci le vor fi aplicate avertizări.

Potrivit lui Dumitru Alaiba, modificările propuse  vor micșora povara administrativă asupra agenților economici, în special, micilor antreprenori, și, totodată, vor permite autorităților de resort să se concentreze asupra unor evaziuni fiscale mari, săvârșite cu rea intenție.

Membrii Comisiei admit că, în cadrul discuțiilor ulterioare asupra proiectului, pragul propus al încălcărilor fiscale care se consideră nesemnificative ar putea fi majorat.

De menționat că pragul actual a fost stabilit în Codul fiscal în anul 2015.


Aflaţi mai mult despre , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.