Flux noutăţi

Codului Muncii ar putea suferi modificări cu privire la litigiile de muncă și răspunderea disciplinară
16.02.2022 | JURIDICE MOLDOVA

În Parlamentul Republicii Moldova este înregistrată o inițiativă legislativă prin care sunt propuse modificări în prevederile Codului muncii. Printre modificările propuse sunt:

– Indemnizația de eliberare din serviciu la încetarea contractului individual de muncă în legătură cu restabilirea la locul de muncă, conform hotărârii instanței de judecată, a salariatului care a îndeplinit anterior munca respectivă, să fie majorată până la două salarii medii lunare. La etapa actuală, acești salariați beneficiază de o indemnizație în mărimea unui salariu mediu achitată pentru 2 săptămâni.

– Stabilirea termenului de validitate a sancțiunii disciplinare în funcție de tipul sancțiunii
, luând în considerare faptul că acestea se aplică în dependență de gravitatea faptei comise. Astfel, dacă la momentul de față Codul muncii prevede un termen unic pentru toate tipurile de sancțiuni disciplinare (un an din ziua aplicării), în cazul aprobării proiectului, termenul de validitate ar putea constitui:
6 luni din ziua aplicării în cazul avertismentului,
9 luni din ziua aplicării în cazul mustrării,
12 luni din ziua aplicării în cazul mustrării aspre.

Reducerea termenului de prescripție, de la trei ani la un an pentru depunerea în instanța de judecată a cererii privind soluționarea litigiului individual de muncă în cazul în care obiectul litigiului constă în plata unor drepturi salariale sau de altă natură ce i se cuvin salariatului.

Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.