Flux noutăţi

Actualizarea Regulamentului de administrare de către Serviciul Fiscal de Stat a bunurilor confiscate
24.02.2022 | JURIDICE MOLDOVA

La 24 februarie 2022, ediția periodică Monitorul fiscal a publicat comunicat, privind propunerea Ministerului Finanțelor de aprobare a unui nou Regulament cu privire la modul de administrare de către SFS a bunurilor confiscate, a bunurilor fără stăpân, a bunurilor sechestrate perisabile sau cu termenul de păstrare limitat, a corpurilor delicte, a bunurilor abandonate în favoarea statului, a bunurilor trecute în proprietatea statului cu drept de succesiune și a comorilor.

Potrivit notei proiectuluiregulamentul  aprobat în anul 2001 conține norme care nu corespund condițiilor de drept existente la etapa actuală, iar în multe situații nu permit determinarea unei consecutivități de acțiuni în procesul administrării bunurilor sechestrate.

Astfel, până la transmiterea bunurilor la SFS, de asigurarea evidenței, integrității și păstrării bunurilor confiscate vor fi responsabile autoritățile abilitate (Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Vamal, Centru Național Anticorupție, Agenția Proprietății Publice, instanțele judecătorești, autoritățile administrației publice locale etc.) cu funcții de sechestrare, confiscare și transmiterea în proprietatea statului. Totodată, organele competente, la solicitarea SFS, vor elibera rapoarte de expertiză ce atestă calitatea, conformitatea și inofensivitatea bunurilor.

Totodată, se propune excluderea unor bunuri din categoria celor administrate de SFS, cum ar fi: armele de foc, materialele explozive, medicamentele, substanțele psihotrope, bunurile cu valoare istorico-culturală și celor destinate riturilor de cult, hârtiile de valoare. De asemenea, se propun a fi excluse și bunurile imobile confiscate, care urmează a fi declarate de către instanța de judecată ca bunuri fără stăpân, și bunurile referitor la care urmează a fi inițiată procedura succesiunii vacante, ce vor fi gestionate de Agenția Proprietății Publice.

Documentul poate fi consultat până la 4 martie curent.

 


Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.