Comunicate

Parlamentul a votat pentru excluderea obligativității evaluării extraordinare pentru judecătorii al căror mandat a expirat sau urmează să expire până la 1 aprilie 2022
14.03.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Joi, 10 martie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în două lecturi un proiect de modificare a Legii privind selecția, evaluarea performanțelor și cariera judecătorilor, potrivit unui comunicat.

Astfel, judecătorii a căror mandat de cinci ani a expirat deja sau va expira până la 1 aprilie 2022 vor fi numiți până la atingerea plafonului de vârstă în baza evaluării ordinare, efectuată o dată la trei ani.

În cadrul ședinței plenare, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a menționat că este vorba de excluderea obligativității evaluării extraordinare pentru judecătorii mandatul cărora a expirat sau urmează să expire. Astfel, se va evita blocajul creat în sistemul judecătoresc din cauza nefuncționării, din luna octombrie 2020, a Colegiului de evaluare – cel care efectuează evaluarea extraordinară a performanțelor judecătorilor care urmează a fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Din această cauză, în prezent, circa 60 de magistrați, mandatul cărora a expirat sau va expira până la data de 1 aprilie 2022, nu pot fi propuși spre numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.

De asemenea, modificările legislative au scopul de a sincroniza procedurile legale cu amendamentele constituționale referitoare la sistemul judecătoresc și vor intra în vigoare la 1 aprilie 2022.

După intrarea în vigoare a proiectului de lege, Consiliul Superior al Magistraturii urmează să trimită propunerile cu privire la numirile până la atingerea plafonului de vârstă către Președintele Republicii Moldova, care va confirma sau va respinge candidatura.


Aflaţi mai mult despre , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.