Joi, 17 martie 2022, Ministerul Justiției a informat că mecanismul compensator privind condițiile de detenție în privința deținuților va fi perfecționat.
În acest sens, Ministerul Justiției a elaborat și consultat public un proiect de lege de modificare a Codului de procedură penală, pentru a înlătura neclaritățile și a asigura astfel aplicarea uniformă a cadrului legislativ. Documentul a fost discutat public și urmează a fi revăzut și prin prisma recomandărilor făcute în cadrul discuțiilor asupra „Ghidului privind implementarea remediului național de soluționare a condiţiilor precare de detenţie în Republica Moldova”, elaborat cu suportul Consiliului Europei.
Pe lângă analiza cadrului legal și prezentarea situației din sistemele penitenciare, prin prisma cazurilor concrete, Ghidul conține și recomandări pentru a asigura interpretarea uniformă și aplicarea unitară a legislației cu privire la mecanismul compensator pentru condițiile precare de detenție, contrare art. 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
La prezentarea ghidului au participat judecători, reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor și ai societății civile. În mare parte, discuțiile s-au axat pe necesitatea motivării suficiente a actelor judecătorești, emise în baza plângerilor pentru aplicarea mecanismului compensator, pe probatoriul care urmează a fi examinat în ședințele de judecată, dar și pe criteriile de admisibilitate a plângerilor și alte particularități practice ce țin de modalitatea de soluționare a acestora.