Drept penal şi contravenţional

Ministerul Justiției. Reluarea procesului de modificare a cadrului normativ privind activitatea specială de investigație
28.03.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Marți, 22 martie 2022, Ministerul Justiției a organizat o ședință de lucru la care s-a discutat asupra proiectului de amendare a cadrului normativ care reglementează activitatea specială de investigație, potrivit unui comunicat.

Mai exact, este vorba de un proiect de modificare a Codului de procedură penală și a Legii privind activitatea specială de investigații. La discuții au participat procurori, avocați, deputați, reprezentanți ai Centrului Național Anticorupție (CNA), dar și ai societății civile.

Astfel, prin acest proiect de lege se propune optimizarea varietăților măsurilor speciale de investigații prin comasarea și reglementarea unitară a celor ce implică procedee, metode și tehnici de aceeași natură, precum și utilizarea mijloacelor tehnice speciale de același fel. O altă propunere se referă la posibilitatea efectuării „monitorizării sau controlului tranzacțiilor financiare și accesul la informațiile financiare” în cazul investigării infracțiunilor exces de putere sau depășire a atribuțiilor de serviciu și îmbogățire ilicită.

Cu referire la dosarele speciale, se propune ca toate măsurile speciale de investigații, cu unele excepții, să fie efectuate de către ofițerii de investigații cu autorizarea, după caz, a judecătorului, procurorului sau conducătorului subdiviziunii specializate. La fel, se propune ca interceptarea și înregistrarea comunicării și/sau a imaginilor, supravegherea tehnică, monitorizarea sau controlul tranzacțiilor financiare și accesul la informațiile financiare, colectarea informațiilor de la furnizorii de servicii de comunicații electronice etc. să fie efectuate cu autorizarea judecătorului.

Urmare a discuțiilor și a propunerilor menționate în cadrul ședinței, proiectul de lege va fi definitivat și, ulterior, consultat public. Perfecționarea cadrului normativ care reglementează activitatea specială de investigații este un obiect stabilit în Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025 și în Planul de acțiuni pentru implementarea acesteia.


Aflaţi mai mult despre , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.