Competition

Consiliul Concurenței a semnalat îngrijorarea concurențială în privința proiectului hotărârii ANRE privind aprobarea platformei de tranzacționare a gazelor naturale
04.04.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Joi, 31 martie 2022, Consiliul Concurenței a informat că a examinat proiectul hotărârii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind aprobarea platformei de tranzacționare a gazelor naturale, operată de SRL “BRM East Energy”.

Această platformă reprezintă o platformă electronică de tranzacționare, prin intermediul căreia se pot plasa și accepta oferte pentru achiziționarea/vânzarea gazelor naturale. Crearea unei astfel de platforme este prevăzută în Codul rețelelor de gaze naturale, care a fost aprobat prin Hotărârea ANRE nr. 4020/2019.

Respectiv, s-a propus, pentru o perioadă de 3 ani cu posibilitatea prelungirii termenului, aprobarea platformei de tranzacționare a gazelor naturale, operată de compania SRL “BRM East Energy”. La desfășurarea activității sale, compania va fi obligată să respecte cerințele legale privind activitatea burselor de mărfuri și prevederile actelor normative ale ANRE.

Totodată, ținând cont de prevederile legislației concurențiale, se prezumă că întreprinderea dată va deține poziție dominantă în acest domeniu. Respectiv, SRL “BRM East Energy” va avea o responsabilitate specială de a nu admite uzul puterii sale economice în detrimentul clienților săi și, în ultimă instanță, în detrimentul consumatorilor. În legătură cu aceasta, Consiliul Concurenței manifestă îngrijorarea că, conform proiectului înaintat, termenii și condițiile aplicabile acestei platforme de tranzacționare vor fi prezentate deja după aprobarea platformei de către ANRE.

Prin urmare, în vederea asigurării previzibilității regulilor de tranzacționare a gazelor naturale și costurilor pentru serviciile de intermediere a tranzacțiilor pe platforma dată, Consiliul Concurenței consideră oportun aprobarea de către ANRE a platformei de tranzacționare a gazelor naturale operată de către SRL”BRM East Energy” concomitent cu termenii și condițiile aplicabile acestei platforme de tranzacționare.


Aflaţi mai mult despre , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.