Banking
 

Un proiect de lege care vine să stimuleze concurența și inovarea în industria plăților a fost votat în prima lectură
04.04.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Joi, 31 martie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat mai multe modificări la cadrul normativ, care au drept scop trecerea prestatorilor de servicii de plată de la ”traditional banking” către conceptul de ”open-banking”. Este o practică bancară care le oferă furnizorilor terți de servicii financiare acces deschis la datele financiare ale consumatorilor de la instituții bancare și non-bancare, în condiții sporite de siguranță. Noul cadru normativ va stimula concurența, inovarea și diversitatea în industria plăților electronice, potrivit specialiștilor Băncii Naționale a Moldovei, potrivit comunicatului.

În cadrul ședinței plenare, au fost modificate în prima lectură Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei, Codul fiscal, Legea privind reglementarea valutară, Codul contravențional al Republicii Moldova, Legea cu privire la serviciile de plată și moneda electronică ș.a.

Astfel, se extinde lista activităților ce intră sub incidența legii cu încă două domenii: ”serviciile de inițiere a plății”, ”serviciul de informare cu privire la conturi”.

Totodată, este reglementat accesul nediscriminatoriu al prestatorilor la sistemele de plăți existente pentru a le oferi posibilitatea de a-și realiza activitatea fără restricții arbitrare și nejustificate.

În același timp, prestatorii de servicii de plată vor trebui să notifice anumite activități Băncii Naționale a Moldovei, pentru a asigura o interpretare omogenă a normelor la nivelul pieței interne.

Proiectul conține condiții suplimentare pentru autorizarea și înregistrarea prestatorilor noilor servicii – de inițiere a plății și de informare cu privire la conturi, printr-o asigurare de răspundere civilă profesională sau o garanție similară.

Suplimentar, se modifică cerința de prezentare a informațiilor aferente administratorilor – organelor de conducere și membrilor acestora, dar și persoanelor care dețin funcții cheie în cadrul prestatorului de servicii de plată nebancar.

Lista încălcărilor se completează cu încălcarea specifică a termenului și cerințelor de examinare a reclamațiilor utilizatorilor de servicii de plată.

De asemenea, este ajustat cadrul normativ existent în domeniul datelor cu caracter personal pentru a evita încălcarea drepturilor utilizatorilor și prestatorilor în același timp.

Actul se încadrează în măsurile de armonizare a pieței serviciilor de plată cu standardele Uniunii Europene.

Proiectul urmează a fi supus votului în lectura a doua.


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.