Flux noutăţi

Facilitarea accesului la măsurile de ocupare a forței de muncă
07.04.2022 | JURIDICE MOLDOVA

A fost propus spre consultare, avizare publică, expertizare repetată proiectul Hotărârii de Guvern ’’Cu privire la modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1276/2018 pentru aprobarea procedurilor privind accesul la măsurile de ocupare a forței de muncă’’.

În conformitate cu aceasta, va fi prevăzută a nouă procedură – de subvenționare a cheltuielilor de transport pentru persoanele cu dizabilități accentuate sau severe din rândul șomerilor care se angajează în câmpul muncii. Această subvenție se va acorda pentru acoperirea cheltuielilor de transport a persoanelor menționate, care se angajează pe o perioadă nedeterminată sau determinată la un loc de muncă propus de subdivizunea teritorială a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă sau identificat de sine stătător, situat într-o altă localitate decât cea în care locuiește efectiv.

Modificările propuse se referă și la procedura de stimulare a mobilității forței de muncă. Astfel, șomerul, care acceptă locul de muncă propus de subdiviziunea teritorială a ANOFM și se angajează cu contract individual de muncă într-o altă localitate decât localitatea unde locuiește, va beneficia de o indemnizație unică de încadrare, egală cu un salariu mediu lunar pe economie pentru anul precedent.

La fel, în ceea ce ține de procedura de acordare a subvențiilor pentru crearea/adaptarea locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități se propune ca angajatorul să poată solicita acoperirea cheltuielilor de remunerare a personalului de suport la locul de muncă. Personalul de suport se angajează sau se stabilește din rândul angajaților existenți pentru sprijinirea persoanei cu dizabilități în realizarea atribuțiilor la locul de muncă pe o perioadă determinată, ținându-se cont de capacitățile persoanei cu dizabilități. Cuantumul maxim al subvenției va fi egal cu 10 salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent pentru fiecare loc de muncă.

Mai multe detalii pot fi consultate aici.


Aflaţi mai mult despre ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.