Procedură civilă
 

Ministerul Justiției: Medierea judiciară nu mai este obligatorie
18.04.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Joi, 14 aprilie 2022, Ministerul Justiției a informat că Parlamentul a adoptat, cu votul a 56 de deputați, excluderea procedurii medierii judiciare din Codul de procedură civilă al Republicii Moldova.

Modificările au scopul de a elimina blocajele procesuale ce țin de îngreunarea și tergiversarea proceselor, cauzate de ineficiența metodei de soluționare prealabilă a litigiilor. De exemplu, în ultimii patru ani, din numărul total al proceselor de mediere judiciară – circa 43.500 de cazuri, doar 2,6 la sută s-au finalizat prin încheierea unei tranzacții. În cazul celorlalte litigii, procesele de mediere au încetat prin refuzul părților de a soluționa litigiul pe cale amiabilă, expirarea termenului sau renunțarea reclamantului la acțiune. De asemenea, s-a constatat că procesele de mediere judiciară au o durată excesivă – între trei și nouă luni, ceea ce contravine Codului de procedură civilă, care prevede că termenul medierii judiciare nu poate depăși 45 de zile.
Excluderea instituției medierii judiciare obligatorii este o acțiune prevăzută în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022.

Aflaţi mai mult despre , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.