Comunicate

Modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022, votată în prima lectură
26.04.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Joi, 21 aprilie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a votat în prima lectură proiectul de modificare a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) pentru anul 2022, potrivit unui comunicat.

Astfel, veniturile  și cheltuielile totale ale Bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) vor fi majorate cu aproape 1,8 miliarde de lei și vor constituie în anul curent 33042332,4 mii lei.

Potrivit proiectului cheltuielile pentru bunuri și servicii se vor majora cu aproape 24048,7 mii lei și vor constitui 353227,8 mii lei. Această creștere este generată, în special, de necesitatea ajustării cheltuielilor pentru gazele naturale și energia termică, ca urmare a aprobării tarifelor noi pentru anul 2022.

Vor crește și cheltuielile de personal, în scopul asigurării mijloacelor necesare pentru salarizarea personalului angajat al Casei Naționale de Asigurări Sociale în anul 2022.

Majorarea cheltuielilor pentru prestațiile sociale este generată de actualizarea coeficientului indexării pensiilor la 1 aprilie curent, care constituie 13,94%; modificarea modalității de indexare a pensiilor pentru anul 2022, indexată fiind doar partea pensiei care nu depășește valoarea salariului mediu lunar pe economie – 9900 lei.

Modificarea veniturilor și cheltuielilor se referă și la creșterea mărimii medii a prestațiilor, inclusiv pentru susținerea financiară a persoanelor care nu întrunesc condițiile pentru obținerea dreptului la pensie (alocații sociale) – majorarea cu 62751,9 mii lei.

De asemenea, vor crește cu 9369,3 mii lei cheltuielile de îngrijire a persoanelor cu dizabilități.

Cheltuielile pentru asigurarea cu pensii a militarilor în termen și familiilor acestora se vor majora cu 737,1 mii lei; pentru susținerea financiară a persoanelor în caz de dizabilitate sau deces survenită în urma accidentelor de muncă prin capitalizarea plăților periodice –  cu 25,0 mii lei, iar cele legate de asigurarea cu pensii a cetățenilor care au participat la lichidarea urmărilor avariei de la C.A.E. Cernobîl și familiilor acestora — cu  2303,8 mii lei.

Ca urmare a aprobării Legii privind susținerea participanților la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și a membrilor familiilor lor, în contextul comemorării a 30 de ani de la acțiunile de luptă de pe Nistru, au fost majorate cheltuielile cu 4432,8 mii lei.

Acordarea ajutorului unic în mărime de 2500 lei pentru unele categorii de populație, din rândul beneficiarilor de alocații lunare de stat, a generat o majorare a cheltuielilor BASS cu 52622,7 mii lei.

Totodată, urmare a relaxării măsurilor de restricție au fost micșorate, cu 79000,0 mii lei, cheltuielile pentru asigurarea protecției sociale a angajaților cu copii în cazul suspendării procesului educațional.

În aceeași ordine de idei, au fost micșorate cheltuielile pentru protecția socială a angajaților în caz de șomaj tehnic, cu 18000,0 mii lei.

Proiectul de modificare a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) pentru anul 2022 a fost susținut cu votul a 54  de deputați și urmează a fi examinat de Legislativ, în lectura a doua.


Aflaţi mai mult despre , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.