În cadrul proiectului ”Asistent al Deputatului” realizat și coordonat de Asociația Studenților în Drept de la USM, studenții de la Facultatea de Drept ne-au împărtășit primele impresii din cadrul stagiului organizat în perioada 11-20 mai 2022.
Așadar, cei 4 participanți au reușit deja să adune primele senzații și experiențe din cadrul activității lor, pe care le-au povestit cu mare entuziasm echipe Juridice Moldova.
Ghenia Boldescu. Practica în cadrul Parlamentului Republicii Moldova reprezintă o experiență care, cu adevărat, își merită trezirea la ora 7 dimineața. În urma participării la mai multe ședințe a Comisiilor de specialitate, precum și în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, am început să văd cu alți ochi realitățile activității acestei instituții. Zi de zi se discută și se pun în dezbateri zeci de proiecte și idei. Printre cele mai valoroase caracteristici observate este libera exprimare. De asemenea, m-a bucurat și încurajat enorm prezența a tot mai multor reprezentanți ai tinerelor generații în rândul deputaților.
Mihaela Efros. În urma completării chestionarului am fost selectată pentru a face acest stagiu de practică în calitate de asistentă de deputat și nu m-am așteptat că tocmai eu, fiind chiar studenta anului I, să am parte de așa o ocazie. Asistând în direct la ședințele comisiilor permanente și la ședințele în plen, mi-am format niște păreri personale atât plăcute cât si mai puțin plăcute. Primele două zile au fost o încărcătură emoțională aparte, întrucât am văzut pe viu dezbaterile în plen și vor fi încă multe alte provocări întrucât mai urmează încă o săptămâna de stagiere. Acest stagiu îmi oferă șansa de a mă afirma într-un mediu relevant și constituie o experiență unde am posibilitatea să învăț cum funcționează Parlamentul. Vreau să aduc mulțumiri Asociației Studenților în Drept și le doresc succes și colegilor mei stagiari și cât mai multe proiecte de acest gen.
Cristian Pîslaru. În prima zi a proiectului, am fost prezentați de către domnul Roman Cernelea, asistent de deputat, care ne-a făcut un tur a Parlamentului, făcându-ne cunoștință cu viitoarele cabinete și spații unde ne vom petrece stagiul de practică. Pentru prima dată am avut ocazia să particip în cadrul unei ședințe a unei comisii permanente, Comisia Administrație Publică. La acestă primă ședință am văzut cum se desfășoară procesul legislativ, fiind puse în discuție de către reprezentanții autorităților prezente diferite proiecte sau modificări de lege, cum ar fi cel de azi, retragerea anumitor produse slab alcoolice considerate a fi periculoase pentru sănătatea cetățenilor. Tot procesul la care am asistat a fost unul foarte interesant și captivant, emoțiile fiind mult mai intense fiind prezent în sală, diferite de acelea pe care le simți atunci când te uiți la televizor sau online.
Iulia Rotaru. Primele două zile în acest stagiu de practică la Parlament mi s-au părut extrem de pline de intrigă și curiozitate. Sinceră să fiu, am rămas surprinsă de cât sunt de diferite ședințele plenare în realitate față de cele transmise online, căci auzisem și văzusem cu ochii mei atât emoțiile și mimicele deputaților, cât și replicile și reacțiile acestora. Au fost momente cu adevărat amuzante de vizualizat și urmărit, acestea manifestându-se în contradicțiile dintre partide, în special reacțiile opoziției. În cadrul comisiilor, chiar și dacă erau prezentate proiecte de legi cu adevărat bune, opoziția se abținea de la vot, din considerente principiale, iar acest fapt era extrem de vizibil și ridicol. Însă, per general, îmi e deosebit de interesant să trăiesc această experiență și-mi place că pot înțelege marea parte a materialului expus, datorită teoriei și cunoștințelor mele de bază acumulate pe parcursul anului I de studiu la Facultatea de Drept. Recomand cu încredere și altor studenți să participe la acest stagiu de practică și le urez succes tuturor în continuare!