În opinia autorilor proiectului, realizarea proiectului va implementa un model de tip auto-servire, în cadrul căruia fiecare APL va dispune de instrumentarul necesar pentru utilizarea și administrarea independentă a e-APL în limita jurisdicției proprii. La nivel tehnologic, e-APL urmează să reprezinte un mediu de partajare a resurselor informaționale existente la nivel central, inclusiv celor care urmează a fi instituite pe parcurs, cu scopul disponibilizării acestora la nivel de APL.
Exploatarea platformei va contribui la diminuarea costurilor de accesare și procesare a datelor, astfel încât cei interesați vor putea obține ușor datele necesare și serviciile electronice prin utilizarea unui singur punct de acces. La fel, implementarea e-APL va permite sporirea transparenței activității APL, va standardiza procesele de business și documentele aferente acestora, va reduce timpul de interacțiune cu cetățenii și mediul de afaceri, va contribui la raționalizarea procesului de prestare a serviciilor publice la nivel local prin consumarea automată a datelor necesare din resursele informaționale de stat și serviciile guvernamentale de platformă.
Conform Conceptului, scopul e-APL constă în asigurarea autorităților locale cu o soluție informatică (scalabilă, configurabilă, conectată la resursele informaționale de stat și compatibilă cu ulterioarele dezvoltări și integrări) care va facilita accesul instant la date prin interoperabilitatea cu resursele informaționale de stat. e-APL va oferi un model tehnologic de referință și interfețe program pentru scalarea sistemelor informaționale de la nivel central la nivel local.
Costurile estimate pentru implementarea portalului e-APL sunt de 5,4 mil. lei și se propune a fi acoperite din mijloacele proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”.