Drept civil

Mai multă transparență în publicitatea creditelor – proiect aprobat în prima lectură
23.05.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Joi, 19 mai 2022, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii privind contractele de credit pentru consumatori, Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei, Codului civil, potrivit unui comunicat.

Proiectul are drept scop  creșterea gradului de transparență în publicitatea creditelor și informarea corectă a consumatorului în procesul de selectare a ofertelor.

Printre prevederile documentului se regăsește obligativitatea de a afișa  dobânda anuala efectivă, mărimea literelor și cifrelor fiind cel puțin de trei ori mai mare decât mărimea literelor restului textului. Suplimentar, se propune interzicerea dobânzii flotante pentru creditul valoarea căruia este mai mic de trei salarii medii lunare pe economie.

În cazul diminuării ratei medii a dobânzilor aferente soldurilor creditelor de la un an până la doi ani pe sectorul bancar calculat de către BNM, banca creditor va fi obligată să notifice debitorul contractant prin intermediul mijloacelor electronice despre această diminuare în termen de maxim cinci zile lucrătoare de la publicarea acestor date.

Potrivit autorilor, proiectul va contribui la creșterea încrederii consumatorilor în produsele de credit comercializate, reducând prejudiciul și presiunea financiară asupra lor.

Proiectul urmează a fi aprobat în lectură finală.


Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.