Drepturile omului
 

Noi măsuri privind combaterea hărțuirii la locul de muncă
26.05.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Miercuri, 25 mai 2022, membrii Comisiei protecție socială, sănătate și familie au examinat proiectul de modificare a unor acte normative, care prevede contracararea fenomenului hărțuirii la locul de muncă.

Conform comunicatului, se propune completarea Codului contravențional cu prevederi referitoare la atragerea la răspundere a angajatorilor pentru nerespectarea obligației de a întreprinde măsuri de prevenire, examinare și intervenție în cazul constatării actelor de hărțuire sexuală.

În aceasta ordine de idei, amenda pentru persoanele fizice ar putea varia între 3000 și 4200 de lei, iar cea pentru persoanele juridice – între 10500 și 13500 de lei. Totodată, în cazul persoanelor cu funcție de răspundere, pedeapsa contravențională ar putea ajunge până la 10500 de lei.

De răspunderea contravențională vor fi pasibili și angajatorii care vor  obstrucționa procesul de reclamare a cazurilor de hărțuire sexuală.

Totodată, Codul contravențional se propune a fi completat cu norme ce prevăd posibilitatea de atragere la răspundere pentru fapte de discriminare și victimizare.

Printre prevederile proiectului se regăsește completarea Codului Muncii, a Legii privind Inspectoratul de Stat al Muncii și a Legii sindicatelor cu norme în domeniul prevenirii  și examinării/soluționării hărțuirii sexuale la locul de muncă.

Potrivit notei informative, proiectul presupune racordarea legislației naționale la standardele internaționale, în special la Convenția de la Istanbul.

Comisia a aprobat raportul la proiectul de lege și îl va propune plenului Legislativului spre dezbateri.

Mai multe informații pot fi găsite aici.


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.