În cadrul ședinței din data de 8 iunie, membrii Comisiei drepturile omului și relații interetnice au desfășurat audieri publice asupra executării Legii cu privire la probațiune, pentru a determina eficiența și necesitățile de a îmbunătăți implementarea acesteia.
La audieri au participat reprezentanții Inspectoratului Național de Probațiune, ai Ministerului Justiției, ai Administrației Naționale ai Penitenciarelor, ai organizațiilor internaționale și ai sectorului asociativ.
Scopul controlului parlamentar realizat de Comisie este de a monitoriza aplicabilitatea, stabilitatea și predictibilitatea actului legislativ, a determina gradul de îndeplinire a obiectivelor și a scopului actului legislativ. De asemenea, audierile au drept obiectiv stabilirea gradului de punere în aplicare a cadrului juridic secundar, identificarea modificărilor ce trebuie operate în legislație, precum și promovarea unui sistem de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în Republica Moldova.
În cadrul ședinței, membrii Comisiei au adresat mai multe întrebări reprezentaților autorităților statului, reieșind din carențele depistate în procesul de implementare a legislației cu privire la probațiune.
Audierile publice au vor contribui la fortificarea cooperării interinstituționale eficiente, inclusiv pentru promovarea, pe platforma Comisiei, a modificărilor legislative ce se impun. În acest context, membrii Comisiei și-au exprimat disponibilitatea de a crea un grup de lucru, din componența căruia să facă parte reprezentanții Inspectoratului Național al Probațiunii, ai altor autorități publice, experți, pentru a definitiva propuneri de modificare a legislației în domeniul probațiunii.
Urmare audierilor, Comisia a aprobat o decizie, care cuprinde un șir de recomandări judicioase, ce vor fi remise în adresa Guvernului și a autorităților responsabile, cu solicitarea de a le implementa și de a întreprinde acțiunile necesare pentru înlăturarea carențelor depistate.
Membrii Comisiei drepturile omului și relații interetnice vor monitoriza constant implementarea cadrului legal în domeniul probațiunii și vor contribui plenar la promovarea garanțiilor legale necesare pentru respectarea drepturilor omului în procesul de realizare a justiției penale.