Flux noutăţi

A fost aprobat proiectul Codului deontologic al angajatului Centrului Național Anticorupție
30.06.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Miercuri, 29 iunie 2022, Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre, care urmărește ca normele deontologice profesionale ale angajatului Centrului Național Anticorupție (CNA) să fie ajustate și îmbunătățite.

Conform comunicatului, documentul urmărește crearea și menținerea notorietății instituției, sporirea prestației, dar și eliminarea birocrației și manifestărilor de corupţie din cadrul CNA.

Prin acest proiect se propun un ansamblu de norme de deontologie profesională şi de disciplină, obligatorii pentru angajații din cadrul CNA, scopul cărora este de a spori responsabilitatea profesională. Astfel, angajații CNA vor trebui să respecte legea, jurământul depus și disciplina de serviciu; să nu folosească funcția în interese personale sau să condiționeze recompense pentru activitatea exercitată; să execute ordinele superiorilor, având dreptul să refuze executarea celor vădit ilegale; să păstreze informaţiile oficiale cu accesibilitate limitată, în special cele atribuite la secret de stat, care i-au fost încredinţate; să folosească bunurile aflate în proprietatea şi/sau posesia Centrului numai în scopul exercitării atribuțiilor de serviciu; să utilizeze legitimația de serviciu doar pentru realizarea atribuţiilor de serviciu etc.

De asemenea, proiectul detaliază măsurile de integritate și de conduită pe care trebuie să le respecte colaboratorii instituției.

Încălcarea prevederilor prezentului Cod poate atrage, după caz, răspundere disciplinară, civilă, contravențională sau penală.


Aflaţi mai mult despre , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.