Parlamentul European pe pagina oficială (link) informează că mai multe state au depus o cerere de aderare la UE. Totuși, acesta este un proces îndelungat ce implică pregătiri minuțioase.
În acest sens, Parlamentul European a prezentat un ghid scurt cu privire la condițiile și etapele aderării la UE.
Ce țări își doresc să intre în UE?
Țările candidate în momentul de față includ Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Turcia, cărora li s-au alăturat din 23 iunie Ucraina și Republica Moldova. Bosnia și Herțegovina, Georgia și Kosovo sunt candidați potențiali.
Aceste țări beneficiază de finanțare UE, consiliere detaliată, cât și de Acorduri de Asociere care oferă acces larg pe piața internă a UE.
În martie 2022, Ucraina, Georgia și Moldova și-au depus candidatura de aderare la UE. Parlamentul a cerut acordarea statutului de țări candidate Ucrainei și Moldovei fără întârziere, iar Georgiei după realizarea reformelor necesare.
Într-un discurs adresat liderilor UE în deschiderea summitului dedicat acestui subiect pe 23 iunie 2022, președinta Parlamentului, Roberta Metsola, a spus că extinderea va întări UE: „Trebuie să fim clari că acesta nu este doar un act simbolic, acest lucru va întări UE și va întări Ucraina și Moldova. Va arăta cetățenilor noștri și cetățenilor lor deopotrivă, că valorile noastre contează mai mult decât retorica. Că speranța poate aduce rezultate. Și alte țări care așteaptă – cele din Balcanii de Vest – trebuie, de asemenea, să vadă că speranța duce la rezultate. A sosit timpul.”
Cu ocazia summitului, statele UE au recunoscut Ucrainei și Moldovei statutul de țări candidate, precum și perspectiva europeană pentru Georgia și Bosnia-Herțegovina, ceea ce înseamnă că acestea din urmă vor trebui să realizeze reforme suplimentare.
Care sunt criteriile pentru a fi o țară candidată la aderare?
Pentru a putea solicita statutul de membru în UE, o țară trebuie să fie europeană și să respecte valorile democratice ale UE. De asemenea, are nevoie de instituții solide care să garanteze democrația și statul de drept; de o economie de piață funcțională; și de capacitatea de a-și asuma și îndeplini obligațiile ce decurg din calitatea de membru al UE.
Cum funcționează procesul de extindere?
Un stat poate deveni candidat oficial o dată ce îndeplinește criteriile de bază politice, economice și de reformă. Apoi poate începe negocieri oficiale pe 35 de capitole ce acoperă numeroase zone de politici ale UE. După încheierea negocierilor și reformelor, se finalizează Tratatul de Aderare, iar acesta trebuie ratificat de toți membrii UE existenți și de statul respectiv înainte ca acesta să poată intra în UE.
Care este rolul Parlamentului?
Eurodeputații dezbat și votează rapoartele anuale de progres pentru fiecare țară, ocazie cu care se identifică domeniile cu probleme.
Înainte ca un stat să poată deveni membru al UE este necesară aprobarea Parlamentului.
Cum a evoluat situația în ultimii ani?
Comisia Europeană a publicat Documentul privind Strategia de Extindere pe 6 februarie 2018, iar acest document menționează 2025 ca posibilă dată de aderare pentru Serbia și Muntenegru. Reprezentanții Comisiei au discutat strategia cu eurodeputații în cadrul unei dezbateri în sesiune plenară, în aceeași zi la Strasbourg.
Deputații au salutat strategia, însă au subliniat și nevoia realizării de reforme în Balcanii de Vest.
Cu ocazia unui summit UE – Balcanii de Vest ce a avut loc la Brdo pri Kranju, în Slovenia, pe 6 octombrie 2021, liderii UE au reiterat sprijinul pentru țările candidate și au lansat o serie de inițiative pentru dezvoltarea regiunii.
Parlamentul continuă să susțină aderarea țărilor din Balcanii de Vest la UE. Într-o rezoluție adoptată în iunie 2020, deputații europeni au solicitat UE să-și intensifice eforturile pentru ca procesul de extindere cu aceste țări să reprezinte un succes.
Prin rezoluția adoptată în octombrie 2019, Parlamentul și-a exprimat dezamăgirea pentru faptul că Albania și Macedonia de Nord nu au putut începe discuțiile de aderare, subliniind că procesul de extindere a jucat un rol decisiv în stabilizarea regiunii Balcanilor de Vest.