Flux noutăţi

Moldova și Spania negociază instrumentele de aplicare a Acordului de Securitate Socială
05.07.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Condițiile și procedurile de colaborare între autoritățile competente pentru implementarea Acordului în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Regatul Spaniei vor fi stabilite în Aranjamentul administrativ, care reprezintă un instrument secundar și va fi aplicat din data intrării în vigoare a Acordului. Aranjamentul încă este la etapa de negocieri. În Monitorul Oficial din 1 iulie curent a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 439 din 29 iunie 2022 cu privire la aprobarea semnării documentului.
Reamintim, Acordul are drept scop asigurarea unui cadru de garanţii sociale pentru lucrătorii migranţi din ambele state care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate legală de muncă: pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de accidente de muncă şi boli profesionale. Prevederile vor fi aplicate beneficiarilor care s-au stabilit cu pe teritoriul unuia dintre statele contractante.
La stabilirea și calcularea pensiei, fiecare stat va aplica legislația națională în domeniu, va calcula și va achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporționalității.
Republica Moldova a încheiat până la momentul de față Acorduri de securitate socială cu 16 state, 14 dintre acestea deja fiind puse în aplicare: Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, România, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia și Republica Belarus.

Aflaţi mai mult despre , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.