Flux noutăţi

Guvernul a aprobat crearea rețelei Emerald – instrument necesar de conservare a ariilor naturale
14.07.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Miercuri, 13 iulie 2022, Guvernul a aprobat crearea rețelei Emerald – echivalentul Rețelei Natura 2000, pe teritoriile țărilor non-UE. Rețeaua Emerald reprezintă un instrument pentru conservarea ariilor de mare valoare ecologică și creează baza de cooperare în cadrul unei rețele omogene care acoperă toată Europa.

Conform comunicatului, documentul a fost elaborat în scopul armonizării legislației naționale cu cea europeană în ceea ce privește conservarea habitatelor naturale, a speciilor de floră și faună sălbatică.

Potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, ritmul actual de dispariţie al speciilor este de zeci de ori mai mare decât cel care permite apariția de noi specii. Circa 15% dintre mamifere, 13% dintre păsări, 37% dintre peştii de apă dulce şi 23% dintre amfibienii din Europa sunt pe cale de dispariție. Or, biodiversitatea constituie un patrimoniu natural care trebuie păstrat și transmis generațiilor viitoare.

Proiectul mai prevede crearea unui registru național al rețelei Emerald, stabilirea sistemului de monitorizare și procesului de raportare a stării de conservare a speciilor și habitatelor incluse în rețea, elaborarea planurilor de management al acesteia, fapt ce va oferi acțiune clară pentru conservarea și monitorizarea fiecărei specii de floră, faună și habitate naturale.


Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.