Flux noutăţi

Va fi instituită contribuție minimă de asigurări sociale
14.07.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Miercuri, 13 iulie 2022, Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege care reglementează instituirea contribuției minime de asigurări sociale, în mărime de 50% din salariul minim lunar pe țară. Acesta va reprezenta și plafonul minim din care se calculează și se achită contribuțiile lunare de asigurări sociale, garantând astfel un cuantum decent al prestației de asigurări sociale.

Conform comunicatului, inițiativa legislativă propune și stabilirea unui nou mecanism de reexaminare a pensiilor pentru limită de vârstă și a pensiilor de dizabilitate. Astfel, noua formulă prevede însumarea părții pensiei pentru stagiul de cotizare și venitul mediu lunar asigurat valorizat obținut după stabilirea pensiei, cu cuantumul pensiei calculat până la reexaminare.

Documentul mai prevede acordarea dreptului Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) să înscrie datele în conturile personale ale asiguraților ce nu au prezentat în termenele stabilite ,,Declarațiile persoanelor asigurate (Rev-5)” de către plătitorii de contribuții care au fost lichidați sau sunt în procesul de lichidare. Astfel, persoanele asigurate care își stabilesc dreptul la pensie, vor fi scutite de prezentarea unor documente confirmative privind angajarea în entitatea economică respectivă (carnet de muncă, extras din ordin, ș.a.).

 


Aflaţi mai mult despre , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.