Competition

Proiectul de lege pentru protejarea micilor producători contra practicilor comerciale neloiale, votat în prima lectură
18.07.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Joi, 14 iulie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat proiectul de modificare a Legii cu privire la comerțul interior, Legii concurenței și Codului contravențional, în prima lectură. Documentul are drept obiectiv protejarea micilor producători de clauze abuzive, precum și facilitarea accesului acestora la plasarea producției în rețelele comerciale din țară, potrivit unui comunicat.

Practicile comerciale neloiale apar frecvent în lanțul de aprovizionare cu alimente și pot fi dăunătoare, în principal, întreprinzătorilor mici, cum ar fi producătorii agricoli și ÎMM procesatoare de produse alimentare. Astfel, modificările propuse vin să faciliteze negocierile dintre furnizori de produse agricole și alimentare și agenții economici – cumpărători, care oferă aceste produse consumatorului final. Consiliul Concurenței va fi învestit cu atribuții de stabilire, examinare, asigurare a aplicării interdicțiilor și sancționare a practicilor comerciale neloiale.

Inițiativa legislativă privind interzicerea practicilor comerciale neloiale a fost înaintată de Guvern și urmărește alinierea cadrului normativ național la standardele europene și internaționale. Înainte de a fi prezentat în plenul Legislativului pentru votare în lectură finală, proiectul va fi supus rundei de consultări publice cu toți actorii relevanți.

 


Aflaţi mai mult despre , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.