Flux noutăţi

Poliția de Frontieră susținută continuu din partea partenerilor de dezvoltare
26.07.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Poliția de Frontieră a beneficiat de noi echipamente moderne din partea partenerilor de dezvoltare, destinate pentru fortificarea capacităților de a răspunde la provocările atestate la frontiera de stat.

Evenimentul oficial de recepție a avut loc în PTF Palanca și SPF Tudora – 1, unde șeful adjunct interimar al Poliției de Frontieră Diana Salcuțan a primit în vizită pe șeful adjunct al Misiunii Ambasadei Statelor Unite la Chișinău Laura Hruby, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova Exceleța sa Katayama Yoshihiro, Coordonatorul pentru situații de urgență, Misiunea OIM în RM Baars Margo Cara, precum și pe șeful Direcţiei politici în domeniul managementului integrat al frontierei de stat a MAI Vladimir Sava.

Astfel, comisarul-șef  Diana Salcuțan a informat partenerii de dezvoltare despre situația curentă la frontiera de stat și măsurile întreprinse de polițiștii de frontieră, inclusiv despre gestionarea crizei refugiaților ca urmare a războiului din Ucraina, precum și măsurile planificate care vor asigura un mecanism eficient, în caz de un alt aflux migrațional. În acest sens, a fost prezentat procesul de documentare a refugiaților în cadrul PTF Palanca în condiții de criză, realizându-se  un exercițiu demonstrativ cu privire la activitatea de contingență a punctului adițional de trecere a frontierei, în calitate de prim răspuns imediat, la un potențial aflux de migranți pe teritoriul RM.

La rândul lor, partenerii de dezvoltare au apreciat înalt eforturile depuse și angajamentul ferm manifestat de către Poliția de Frontieră în managementul eficient al frontierei de stat în situație de criză, inclusiv umanitară, asigurând deschidere și suport în acest sens.

Astfel, Poliția de Frontieră a recepționat un lot de echipamente (cititoare mobile de documente, calculatoare, datiere) și mijloace de transport, pentru extinderea capacităților de răspuns la situații de urgență, precum și creșterea potențialului de reziliență pentru securizarea frontierelor Republicii Moldova și celor ale Uniunii Europene.

În cadrul evenimentului organizat, șeful adjunct interimar al IGPF a remarcat importanța și rolul partenerilor de dezvoltare în securizarea sustenabilă a frontierelor Republicii Moldova în contextul crizei actuale din Ucraina.

,,Cu suportul Dvs, subdiviziunile noastre au reușit să asigurare tratamentul uman al refugiaților și persoanelor terțe sosite din Ucraina, fortificând capacitățile de asigurare a managementului eficient al frontierei de stat. Pe această cale țin să vă comunic cu cea mai mare gratitudine că sunteți parteneri fideli ai Poliției de Frontieră, care au pus umărul în cele mai grele timpuri. Vă mulțumim pentru suport și o cooperare fără precedent!”, a menționat Daniela Salcuțan.

În încheiere, în semn de recunoștință pentru colaborare fructuoasă, receptivitate și sprijin în activitățile comune, reprezentantul OIM Moldova Diana Bojenco a fost decorată cu Medalia ,,Pentru Cooperare” a IGPF.

NOTĂ: Lotul de echipamente vine cu suportul financiar generos al Biroului Populației, Refugiaților și Migrației (PRM) al Departamentului de Stat al Statelor Unite, Ambasadei Japoniei în RM și al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei în cadrul a trei proiecte comune implementate de către Misiunea Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) în Moldova.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.