Flux noutăţi

Cel de-al doilea proces de revizuire a politicilor comerciale ale Republicii Moldova finalizat cu succes la OMC
26.07.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Reprezentanții AGEPI, Eugeniu Rusu, Director general și Liliana Vieru, șef Direcție comunicare și relații internaționale, au participat la reuniunea Organului pentru revizuirea politicilor comerciale din cadrul Consiliului General al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), care a avut loc la Geneva , Elveția, în perioada 20-22 iulie curent.

Delegația Republicii Moldova a fost condusă de Secretarul de Stat al Ministerului Economiei Vadim Gumene. Din delegație au mai făcut parte doamna Ambasador Tatiana Molcean, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă Oficiul ONU de la Geneva şi alte Organizații Internaționale, Elena Craveț, Secretar I, delegat de țară pe lângă OMC, UNECE, UNCTAD și Președintele Consiliului Concurenței Alexei Gherțescu.

În debutul reuniunii, Secretarul de Stat al Ministerului Economiei, Vadim Gumene, a prezentat evoluțiile și provocările cu care s-a confruntat dezvoltarea economică și comercială a țării in perioada 2015-2021, politica comercială și sistemul comercial multilateral precum și integrarea economică regională a țării.

După prezentarea raportului de țară, Secretarul de Stat a dat asigurări că Republica Moldova va continua efortul de liberalizare a comerțului, integrare și dezvoltare economică globală.

Membrii OMC au apreciat angajamentul țării noastre față de sistemul multilateral comercial stabilit în cadrul OMC și progresul înregistrat de țara noastră în implementarea reformelor, în special cele ce vizează mediul de reglementare; comerț și investiții pentru antreprenorii locali și internaționali; protecția drepturilor de proprietate intelectuală; achizițiile guvernamentale; ICT și comerțul electronic.

Totodată, 17 membri ai OMC au solicitat informații suplimentare pe diverse domenii și au încurajat autoritățile să aprofundeze reformele de facilitare a comerțului. Peste 180 de întrebări au fost adresate delegației moldovenești, o partea dintre acestea fiind axate pe diverse aspecte ale proprietății intelectuale.

Șeful Delegației, Vadim Gumene a asigurat țările membre că Republica Moldova va continua să lucreze în domeniul politicii comerciale, având la bază principiile fundamentale ale OMC de predictibilitate și nediscriminare ale membrilor OMC.

Revizuirea politicilor și practicilor comerciale se aplică periodic tuturor membrilor OMC. Republica Moldova parcurge acest exercițiu o dată la 7 ani, iar prima evaluare a avut loc în anul 2015. Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală este autoritatea responsabilă de monitorizarea și implementarea la nivel național al Acordului privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietatea intelectuală (TRIPs) al OMC.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.