Joi, 28 iulie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, în cea de-a doua lectură, proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, care prevede instituirea mecanismului de monopol fiscal, potrivit unui comunicat.
Statutul de monopol fiscal va oferi întreprinderilor sau grupurilor de întreprinderi din Republica Moldova dreptul de a desfășura în exclusivitate o activitate economică aferentă unor bunuri sau servicii, în scopul obținerii veniturilor pentru stat. Statutul de monopol fiscal va fi atribuit doar persoanei juridice cu capital integral sau majoritar de stat.
Documentul prevede crearea Comisiei Naționale pentru Monopol Fiscal, care va constata necesitatea instituirii monopolului fiscal pentru anumite activități economice. Astfel, comisia, în baza unei analize pertinente și a consulturilor publice, va identifica întreprinderea sau grupul de întreprinderi pentru atribuirea statutului de monopol fiscal. Comisia va fi alcătuită din cinci membri: câte un reprezentant de la Ministerul Finanțelor (președintele Comisiei), Ministerul Economiei, Consiliul Concurenței și doi reprezentanți ai societății civile din domeniul economic.
Pentru a obține statutul de monopol de stat, întreprinderea trebuie să dispună de capacități tehnice, utilaje și să aplice tehnologii performante pentru desfășurarea activității economice respective.