Comunicate

Președintele UAM a semnat cererea de schimbare a statutului din membru observator în membru asociat al CCBE
09.09.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Vineri, 9 septembrie 2022, Uniunea Avocaților din Republica Moldova a informat că Președintele Uniunii, av. dr. Dorin Popescu a semnat cererea de schimbare a statutului de membru al Consiliului Barourilor şi al Societăţilor de Drept din Europa (CCBE), din membru observator în membru asociat.

În acest context, UAM a reținut că la data de 23 iunie 2022, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis acordarea statutului de țară candidată Republicii Moldova.

Astfel, în temeiul art. IV b) 1 din Statutul CCBE, barourile naționale ale statelor aflate în negocieri oficiale în vederea aderării lor la Uniunea Europeană, pot depune la adresa Sesiunii Plenare a CCBE cerere de acordare a statutului de membru asociat.

Consiliul Barourilor şi al Societăţilor de Drept din Europa (CCBE) are drept scop primordial reprezentarea barourile membre şi societăţile juridice, indiferent dacă acestea sunt membri deplini (de exemplu, acei din Uniunea Europeană, spaţiul economic european sau Confederaţia Elveţiană), membru-asociat sau observator, în orice problemă de interes comun legată de exercitarea profesiei de avocat, dezvoltarea legii şi a practicii judiciare referitoare la supremaţia legii şi administrarea justiţiei, modificările substanţiale ale legii însăşi la nivel european şi internaţional (art. III 1 a. al Statutului CCBE).

În prezent, membri asociați în CCBE sunt: Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia și Turcia.

Remarcăm că acest act semnificativ pentru Uniunea Avocaților din Republica Moldova a fost semnat de Ziua Avocaturii Moldovenești.

Cu aceeași ocazie, Președintele UAM, av. dr. Dorin Popescu a dat publicității un mesaj de felicitare, adresat avocaților și avocaților stagiari.


Aflaţi mai mult despre , , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.