Evaluarea și selectarea viitorilor angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și ai instituțiilor subordonate se va face prin intermediul unui departament specializat din cadrul Academiei „Ștefan cel Mare”, se arată într-un comunicat. Sediul departamentului a fost inaugurat în data de 19.09.2022, după ce a fost renovat capital și dotat cu echipamente și programe operaționale performante. Modernizarea s-a făcut cu suportul Guvernului Statelor Unite ale Americii și a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Departamentul are alocat o suprafață de circa 500 metri pătrați, fiind situat la parterul unuia dintre blocurile Academiei „Ștefan cel Mare”. Acesta dispune de câteva birouri pentru angajați, două săli de testare dotate cu calculatoare, patru săli pentru intervievarea candidaților, mai multe spații administrative, dar și un centru de date care permite stocarea informației colectate în cadrul evaluărilor. Pentru a asigura evaluarea conform standardelor internaționale, departamentul a fost dotat cu 40 de calculatoare.
Candidații la angajare vor putea depune dosarele online prin intermediul unei platforme informatice care asigură digitalizarea tuturor fluxurilor de lucru, de la depunerea dosarelor de către candidați și până la etapa adoptării deciziei finale de angajare de comisiile specializate din cadrul subdiviziunilor MAI. Persoanele preselectate vor susține online un test de cunoștințe generale, iar ulterior, după caz, vor fi testate din punct de vedere fizic. Potențialii angajați vor trece și printr-o evaluare psihologică, care va fi realizată, atât în baza interviurilor cu psihologii departamentului, cât și prin intermediul unor teste online. În acest scop, instituția dispune de teste psihologice standardizate și omologate la nivel internațional.
Angajații Departamentului activează în strânsă coordonare cu specialiștii resurse umane din cadrul subdiviziunilor MAI, precum și cu specialiștii Serviciului Medical al Ministerului, asigurând astfel un proces ciclic de selectare și evaluare transparent și eficient.
Departamentul va evalua angajații și potențialii angajați din Inspectoratele Generale ale MAI, Biroul Migrație și Azil, Serviciul Tehnologii Informaționale, Serviciul protecție internă și anticorupție, Agenția Rezerve Materiale, Academia „Ștefan cel Mare”, Clubul sportiv central „Dinamo”, Serviciul medical al MAI etc.
„Cei care aleg să activeze în cadrul Ministerului Afacerilor Interne sunt viitori polițiști, polițiști de frontieră, pompieri, salvatori, ofițeri ai biroului migrație și azil. De capacitățile lor depinde cum se vor manifesta în comunitate și calitatea serviciilor pe care o vor presta cetățenilor. Dat fiind faptul că ne dorim ca acest lucru să fie la cel mai înalt nivel, inaugurarea unui centru specializat în selectare și recrutare va contribui la eficientizarea procesului de selectare a viitorilor angajați ai MAI. Ca de obicei, partenerii noștri sunt alături. Pe această cale, vreau să le mulțumesc pentru implicare și suportul continuu”, a menționat Ana Revenco, Ministrul Afacerilor Interne.
„Un proces de recrutare și evaluare standardizat este esențial pentru dezvoltarea durabilă a capacității de aplicare a legii. Sunt convins că acest centru va ajuta la eliminarea obstacolelor din procesul de selecție și la atragerea candidaților de cea mai înaltă calitate”, a afirmat Kent D. Logsdon, Ambasadorul SUA în Republica Moldova.
„Suntem bucuroși să constatăm că eforturile noastre comune au un rezultat vizibil și tangibil, care va contribui la îmbunătățirea proceselor de formare. Departamentul specializat din cadrul Academiei v-a contribui la îmbunătățirea procesului de recrutare și selectare a viitorilor angajați, ceea ce ulterior va spori eficiența polițiștilor, dar și a sistemului în general. Schimbările introduse reprezintă un pas ferm înainte”, a spus Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.
Angajații departamentului au beneficiat de instruiri internaționale pentru a operaționaliza eficient noile platforme. Se estimează că după ce departamentul va începe sa funcționeze la capacitatea sa maximă, peste trei mii de persoane vor fi evaluate în fiecare an.
Ministerul Afacerilor Interne și Poliția Republicii Moldova au o colaborare îndelungată cu Guvernul Statelor Unite și PNUD, timp în care au fost realizate mai multe activități menite să consolideze capacitățile instituționale și profesionale ale angajaților Poliției, pentru a asigura un mediu sigur pentru fiecare bărbat și femeie din Republica Moldova și pentru a spori nivelul de încredere al populației în poliție.