Flux noutăţi

Compensațiile la facturi: înregistrarea în SIVE și atribuirea categoriei
21.09.2022 | JURIDICE MOLDOVA

La data de 20 septembrie 2022, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a propus spre consultări publice proiectul Regulamentului cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire şi plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie. De rând cu condițiile de stabilire a compensațiilor, acesta prevede și răspunderea pentru indicarea în Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” (SIVE) a datelor eronate.  Astfel, răspunderea pentru informația, datele introduse în SIVE la solicitarea și stabilirea categoriei de vulnerabilitate energetică o poartă consumatorii casnici care sau înregistrat / au fost asistați la înregistrare.

În cazul în care consumatorul casnic/solicitantul refuză să furnizeze informațiile şi documentele necesare pentru efectuarea verificării/controlului, categoria de vulnerabilitate energetică a consumatorului va fi stabilită după metoda indirectă. Sumele compensațiilor achitate beneficiarilor neîntemeiat sau eronat din vina furnizorului, vor fi restituite de către furnizor. Sumele compensațiilor achitate neîntemeiat din cauza erorilor tehnice demonstrate ale SIVE nu se vor restitui. Controlul asupra corectitudinii finanțării compensației îl va exercita Inspecţia Financiară a Ministerului Finanţelor şi alte organe de control abilitate.

Mai mult decât atât, familiilor sau persoanele singure, în baza informației declarate și/sau a celei extrase automat de SIVE , le va fi atribuită categoria de non-vulnerabilitate în cazul prezenței unuia dintre următoarele criterii:
a) familia deține 4 sau mai multe apartamente;
b) familia deține unul sau mai multe apartamente sau bunuri imobile în valoare cadastrală mai mare de 10 milioane de lei cumulativ;
c) familia dispune de venituri lunare mai mari de 75000 lei pe persoană din cadrul familiei;
d) familia a solicitat să-i fie atribuită categoria de consumator non-vulnerabil. 

La fel, consumatorii al cărui raport, exprimat în procente, dintre cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea energiei, va fi mai mic de zece la sută, vor fi categorizați drept non-vulnerabili și nu vor primi compensații. Calculele se vor face luând în considerare veniturile cetățenilor, nivelul minim de cheltuieli și pretul la resursele energetice.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.