Horizon Capital, un fond investiții privat din Statele Unite, a anunțat (link) că lansează Horizon Capital Growth Fund IV, L.P. „HGCF IV”, cu o primă tranșă de subscrieri de 125 milioane USD.
Horizon Capital este principalul fond de investiții din Europa emergentă, cu active de peste 1,2 miliarde USD de la investitori cu o bază de capital care depășește 570 miliarde USD, strângând peste 580 milioane USD din creștere de capital pentru a sprijini antreprenorii vizionari din Ucraina și Moldova. Fondurile gestionate de Horizon Capital au investit în peste 160 de societăți care au angajate peste 77.000 de oameni în regiune.
La moment, Horizon Capital a fost implicat în unele dintre cele mai de anvergură proiecte din Moldova, a se vedea prezentarea Private Equity Investments in Moldova – Horizon Capital Experience.
Odată cu lansarea HCGF IV, Horizon Capital a atins un nivel record pentru subscrierea inițială, atingând 50% din ținta de 250 de milioane de dolari și cel mai mare rezultat de subscriere inițială din istoria companiei. Subscrierea inițială susținută de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare („EBRD”), Corporația Financiară Internațională („IFC”), Deutsche Investitions- und Entwicklungsgesellschaft („DEG”) și o filială a KfW Group, Dutch Entrepreneurial Development Bank („FMO”), Fondul Elvețian de Investiții pentru Piețe Emergente („SIFEM”), Western NIS Enterprise Fund și Zero Gap Fund, o colaborare de investiții de impact între Fundația Rockefeller și John D. & Fundația Catherine T. MacArthur.
Evenimentul de semnare a avut loc la data de 26 de septembrie, la sediul IFC din Londra. Mai mult, Președintele Ucrainei Volodymyr Zelenskyy a avut un discurs prin conexiune online prin care a mulțumit fondul pentru suportul și sprijinul acordat Ucrainei.
Vasile Tofan, Partener Senior, a afirmat „Sunt mândru de compatrioții mei din Moldova pentru că au primit mai mulți refugiați ucraineni pe cap de locuitor decât orice altă țară, precum și de puterea și rezistența lor pe tot parcursul. Acest spirit de reziliență este demonstrat și de companiile de tehnologie din întreaga regiune, în special în Ucraina, unde sectorul tehnologic alimentează un ritm ridicat de inovare și digitalizare, extinzându-se cu 23% pe an în prima jumătate a anului 2022 și oferind venituri de export record de 3,74 miliarde USD, cu peste 8 miliarde USD prognozate pentru 2022. Noul fond va continua să se concentreze pe companii orientate spre tehnologie și export, conduse de antreprenori vizionari cu un istoric dovedit de a folosi platforme competitive pentru a avea succes la nivel global, bazându-se pe succesul anului 2017. Fondul de 200 de milioane USD, ale cărui rezultate excelente sunt determinate de performanța remarcabilă a societăților din portofoliu, a fondatorilor și echipelor de management talentate ale acestora. Așteptăm cu nerăbdare să continuăm să sprijinim fondatorii cu o medie de 10-30 milioane USD în creștere de capital.”
Vasile Tofan, a participat și în calitate de speaker la una dintre Dezbaterile JMD pe care vă invităm să o vizionați JMD PRO – Viitorul serviciilor financiare în Moldova.