Flux noutăţi

Serviciul Vamal a găzduit misiunea Programului pentru „Depistarea și prevenirea cazurilor de contrabandă cu substanțe nucleare”
04.10.2022 | JURIDICE MOLDOVA

În perioada 26 – 30 septembrie curent, Serviciul Vamal a găzduit misiunea Programului pentru ,,Depistarea și prevenirea cazurilor de contrabandă cu substanțe nucleare (NSDD)” din cadrul Administrației Naționale pentru Securitatea Nucleară (NNSA) pe lângă Departamentul Energiei al SUA, se arată într-un comunicat.

Scopul misiunii a fost de a oferi suportul necesar funcționarilor vamali în domeniul prevenirii și combaterii traficului ilicit cu substanțe nucleare.

Misiunea a debutat în cadrul unei ședințe de lucru, desfășurată la Centrul de instruire al Serviciului Vamal, unde au fost abordate mai multe subiecte axate pe intensificarea colaborării între instituții, printre care: organizarea activităților de instruire a funcționarilor vamali care gestionează monitoarele portale cât și a altor echipamente tehnice de control mobile menite să detecteze materialele radioactive, asistența tehnică care poate fi acordată Serviciului Vamal de către Programul NSDD etc.

Pe parcursul aflării misiunii în Republica Moldova, au fost organizate mai multe vizite de sustenabilitate la posturile vamale de frontieră dotate cu monitoare portale de detectare a materialelor radioactive, unde a fost verificată și testată funcționalitatea monitoarelor portale de depistare a radiației.

La finalul vizitei, conducerea Serviciului Vamal și-a exprimat gratitudinea pentru asistența valoroasă acordată pe parcursul întregii perioade de cooperare, care a inclus, atât donații de echipamente tehnice, cât și instruiri tematice în țară și peste hotare, totodată, reiterând angajamentul instituțional în contracararea traficului ilicit cu materiale radioactive şi nucleare.

În același context, reprezentanții Programului NSDD au salutat deschiderea manifestată de către Serviciul Vamal pentru consolidarea cooperării bilaterale în scopul asigurării securității la frontieră și în regiune.

De menționat, că respectivele proiecte de asistență vor intensifica potențialul instituțional al Serviciului Vamal, în detectarea și combaterea traficului ilicit de substanțe CBRN din regiune.

Notă: Cooperarea între Serviciul Vamal și Departamentul Energiei al Statelor Unite ale Americii este realizată în baza Memorandumului de Înțelegere încheiat între Serviciul Vamal al Republicii Moldova și Departamentul Energiei din Statele Unite ale Americii privind Cooperarea pentru Prevenirea Traficului Ilicit cu Materiale Nucleare și Alte Materiale Radioactive, încheiat în anul 2011, la Chișinău. De la începutul cooperării până în prezent, cu sprijinul Programului au fost instalate 24 de sisteme staționare de detectare a radiației la mai multe puncte de trecere a frontierei și la Centrul de instruire al Serviciului Vamal, precum și au fost donate trei autovehicule MDS van cu sisteme mobile de detectare a radiațiilor, care sunt operate de echipele mobile ale Serviciului Vamal din Republica Moldova.


Aflaţi mai mult despre


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.