Flux noutăţi

Protecţia socială a cetăţenilor Republicii Moldova care au desfășurat o activitate în Republica Letonă
04.10.2022 | JURIDICE MOLDOVA

În perioada 03-04 octombrie 2022, Casa Națională de Asigurări Sociale găzduiește cea de-a cincea rundă de negocieri pe marginea proiectului Acordului în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Letonia, precum şi Acordului dintre Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale al Republicii Moldova şi Ministerul Bunăstării al Republicii Letonia pentru implementarea Acordului în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Letonia, se arată într-un comunicat.

Republica Moldova va fi reprezentată de experți din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Casei Naționale de Asigurări Sociale, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă.

Acordul are drept scop garantarea unor drepturi în domeniul asigurărilor sociale pentru cetățenii ambelor state care desfăşoară sau care au desfăşurat o activitate legală de muncă și au un domiciliu  stabilit pe teritoriul uneia dintre părți. Persoanele care confirmă stagiu de cotizare pe teritoriul statelor respective, își vor putea revindeca dreptul la pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de accidente de muncă şi boli profesionale precum şi dreptul la ajutorul de deces. Proiectul Acordului bazat pe principiul proporționalității presupune că fiecare parte contractantă va acorda prestații în conformitate cu stagiul de cotizare realizat pe teritoriul propriu, fiind rezervată opțiunea de totalizare a perioadelor de asigurare în cazul în care solicitantul nu întrunește stagiul minim de cotizare necesar pentru a obține o prestație.

Casa Naţională de Asigurări Sociale aplică în prezent alte 14 acorduri în domeniul securităţii sociale bazate pe principiul proporționalității, iar numărul beneficiarilor pe urma acestor acorduri este în continuă creştere.


Aflaţi mai mult despre


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.