Flux noutăţi

Eforturi consolidate pentru crearea Centrului de Justiție Familială
04.10.2022 | JURIDICE MOLDOVA

În data de 3 octombrie, a avut loc o ședință comună de lucru între reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne și alte autorități ale statului cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie, se arată într-un comunicat.

Întrevederea a avut loc în contextul consultării părților privind aprobarea Conceptului de creare a Centrului de Justiție Familială al Inspectoratului General al Poliției. De asemenea, a fost consultat și Regulamentul de organizare și funcționare a acestuia.

Reprezentanții instituțiilor au pus accent pe soluțiile necesare de intervenție și asigurare a asistenței specializate și prompte pentru victimele violenței în familie și sexuale.  S-a punctat necesitatea cooperării între instituții prin schimb de experiență și cele mai bune practici care să integreze aplicarea multidisciplinară a legii, servicii juridice, sociale și de sănătate pentru asistarea victimelor tuturor formelor de violență prin instruire, asistență tehnică și activități de consolidare.

Centrul de Justiție Familiară (CJF) va asigura accesul imediat al victimelor violenței la servicii urgente și specializate într-un singur sediu. Astfel, în cadrul centrului vor fi investigate cazurile de violență în familie și sexuală, iar victimele vor fi consultate de experții legiști. Tot aici, persoanele care au fost supuse violențelor vor beneficia de servicii de informare juridică primară și calificată, servicii psihologice, servicii medicale urgente și examinarea medico-legală. La fel, în aceeași locație, vor fi evaluate riscurile și identificate necesitățile victimelor fiind referite către servicii de reabilitare de lungă durată.

Activitatea CJF se va desfășura în conformitate cu standardele legale naționale și internaționale, bazându-se pe cele mai bune practici în domeniul asistenței și protecției victimelor violenței sexuale și de gen, precum și victimelor violenței în familie.

Dezvoltarea CJF face parte din măsurile întreprinse de MAI pentru implementarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, care a fost ratificată de Republica Moldova la data de 14 octombrie 2021.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.