Drept penal şi contravenţional

Îmbunătățirea mecanismului de asigurare a drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie, votată în prima lectură
10.10.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Joi, 6 octombrie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a votat pentru îmbunătățirea mecanismului de asigurare a drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie. Un proiect de lege în acest sens a fost susținut, în prima lectură, cu votul a 51 de deputați, potrivit unui comunicat.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Justiției, iar obiectivul ei este de a fortifica drepturile victimelor infracțiunilor de violență în familie și a infracțiunilor ce atentează la libertatea și inviolabilitatea sexuală, prin adaptarea cadrului normativ intern la standardele și practicile internaționale.

Autorii documentului propun ca victimelor infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie să le fie asigurate drepturile pentru a avea parte de un proces echitabil și de o reintegrare socială cât mai eficientă. Astfel, victimele vor putea să dea explicații în condiții prietenoase, în lipsa persoanei bănuite. Totodată, le va fi asigurat dreptul la intimitate și la protecția imaginii personale, vor beneficia de servicii medicale, medico-legale, de asistență psihologică post-traumatică și de consiliere în vederea recuperării fizice și psihosociale.

Proiectul mai prevede modificarea Codului penal și anume neadmiterea înlăturării răspunderii penale în rezultatul împăcării victimei cu infractorul. Prin urmare, organele de urmărire penală vor trebui să cerceteze posibila infracțiune în mod proactiv, pentru a colecta probe și a asigura că urmărirea penală poate fi efectuată, chiar dacă presupusa victimă și-a retras declarațiile sau plângerea.

Documentul va fi supus examinării în lectură finală în plenul Parlamentului.


Aflaţi mai mult despre , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.