Site icon JMD

Cetățenii Republicii Moldova vor fi informați despre infracțiunile cibernetice, modalități de protecție

Anual, Poliția Națională înregistrează peste 200 de infracțiuni informaționale și conexe, se arată într-un comunicat. Aceste infracțiuni vizează furturi de identitate, furturi de pe carduri bancare, spargerea conturilor personale, șantaj sau agresiune în mediul online. În Republica Moldova, cele mai vulnerabile domenii sunt ingineria socială (manipularea psihologică pentru a efectua acțiuni și/sau a divulga informații), furtul de identitate, fraudele la efectuarea plăților în străinătate, cu carduri emise în Republica Moldova, utilizarea monedei criptografice.

Studiile internaționale efectuate demonstrează că infracțiunile cibernetice sunt în creștere, or fiind în era tehnologiilor moderne, acestea afectează toate sferele vieții. Tot mai multe procese sunt digitalizate, ceea ce ușurează viața, dar în egală măsură, supune anumitor riscuri.

Măsurile de siguranță în mediul online și prevenirea atacurilor cibernetice devin astăzi tot mai importante pentru fiecare cetățean. Cunoașterea măsurilor de protecție în mediul virtual este primul pas spre securizarea bunurilor digitale, dar și a vieții private.

Pentru ca cetățenii să cunoască mai multe informații, polițiștii din cadrul Direcției investigații infracțiuni informatice (DIII) a INI al IGP își vor orienta eforturile spre prevenirea infracțiunilor cibernetice, prin informarea populației referitor la domeniile vulnerabile, măsurile de precauție și unde se pot adresa pentru a depune o plângere.

Pe tot parcursul lunii octombrie, polițiștii desfășoară campania de informare la nivel național, cu genericul „Fii precaut! Utilizează în siguranță cardurile de plată”. Această campanie are menirea să producă efecte benefice asupra educației cibernetice în rândul cetățenilor și cultivarea unui comportament responsabil și conștient. Aceștia vor afla cum se securizează eficient conturile personale, ce trebuie să facă în primă fază dacă le-a fost furată identitatea, cui se adresează pentru ajutor. Informațiile vor fi accesibile pe site-ul politia.md, pe pagina de Facebook și canalul de Telegram al Poliției Naționale.

Astfel de acțiuni sunt parte din măsurile realizate de MAI pentru a spori siguranța în mediul online, inclusiv prin promovarea și consolidarea cooperării internaționale, cum ar fi cu Spania, Cehia, Germania, Franța, Ungaria, Austria, Ucraina și Statele Unite ale Americii, dar și cu organizații precum Interpol și Europol. Totodată, printre măsurile întreprinse se regăsește dezvoltarea instituțională a DIII, îmbunătățirea legislației și promovarea parteneriatelor cu mediul de afaceri și societatea civilă.

Se menționează: în acest an este marcată cea de-a 10-a aniversare de sensibilizare pe domeniul securității cibernetice în Europa.

Exit mobile version