Flux noutăţi

Guvernul a instituit un nou mecanism de acordare a garanțiilor financiare
19.10.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Întreprinderile mici și mijlocii vor putea accesa mai simplu credite și împrumuturi de la instituțiile financiare. Noul regulament, aprobat la data de 19 octombrie 2022 de Guvern, va oferi posibilitatea garantării inclusiv a împrumuturilor oferite de către Organizațiile de Creditare Nebancare (OCN).

În prezent, statul acordă garanții financiare pentru creditele contractate de ÎMM-uri prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor (FGC), gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). FGC are misiunea de a facilita accesul la finanțare a ÎMM-urilor care nu dispun de suficient gaj, prin emiterea garanțiilor financiare în favoarea băncilor comerciale.

La moment, FGC pune la dispoziția băncilor 6 produse de garantare, care acoperă până la 80% din suma creditului solicitat, iar valoarea garanțiilor variază de la 500 mii de lei, pentru companii debutante și până la 7 milioane lei, pentru companiile exportatoare. De asemenea, în contextul crizelor energetice și a presiunilor inflaționiste, în anul 2022, ODA a eliminat comisionul de garantare (0,5%) pentru toate produsele de garantare și a majorat cota maximă de garantare până la 80%.

Capitalizarea Fondului de Garantare, de asemenea, va crește, astfel încât acesta va asigura facilitarea accesului la finanțare pentru cel puțin 900 ÎMM-uri noi, sau dublul capacității actuale. Alte beneficii prognozate ale Fondului sunt:

– Acordarea de garanții financiare suplimentare în valoare de cel puțin 1 miliard lei;

– Facilitarea accesului ÎMM-urilor la resurse creditare suplimentare de cel puțin 2 miliarde lei;

– Realizarea proiectelor investiționale de către ÎMM-uri în valoare de cel puțin 4 miliarde lei;

– Menținerea locurilor de muncă existente și crearea de noi locuri de muncă;

– Majorarea cotei garanțiilor financiare active în totalul creditelor acordate sectorului ÎMM până la cel puțin 5%.

Evidențiem că pe parcursul anului 2021, ODA a emis 468 garanții financiare, în valoare de 387,8 mil lei care au facilitat debursarea creditelor în sumă de 992,8 milioane lei și au generat efectuarea investițiilor în economia națională de peste 1,13 miliarde lei.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.